open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno iz MCPBiH
Do daljnjeg odgođen sastanak bh. vlasti sa GAVI-jem i Pfizerom
Sastanak predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH, Globalne alijanse za lijekove (GAVI) i kompanije Pfizer, koji je bio najavljen za danas, odgođen je do daljnjeg.
26.02.2021. u 10:33
get url
text

Ovu informaciju potvrdili su nam u Ministarstvu civilnih poslova BiH i dodali da je sastanak odgođen na zahtjev GAVI-ja te da novi termin sastanka nije poznat.

VEZANI TEKST - Iz Pfizera tražili sastanak sa bh. vlastima: "Platili smo 20 miliona KM, pa upali u vrzino kolo"

Podsjetimo, na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH u utorak, 23. februara, stiglo je pismo iz Ureda GAVI-ja u kojem su navedeni novi zahtjevi Pfizera u vezi sa distribucijom njihove vakcine.

Na informaciju iz kompanije Pfizer oštro su regovali predstavnici bh. vlasti koji su, između ostalog, istakli kako je naša zemlja ispunila sve obaveze shodno zahtjevima COVAX mehanizma koje su povrđene od strane COVAX-a, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), da BiH nije bila dovoljno agresivna kao ostale države, te da Pfizer ne želi isporučiti vakcine koje su im plaćene.  

BiH je sredinom septembra prošle godine naručila 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19. Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje oko 190 država svijeta.

Krajem januara iz Minstarstva civilnih poslova BiH poslano je saopćenje da će u našu zemlju polovinom februara stići 23.400 doza Biontech-Pfizer, a do kraja mjeseca i 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina.

No, od najavljenih termina za dolazak vakcina u našu zemlju tokom ovog mjeseca nema ništa, niti u ovom trenutku od nadležnih državnih i entitetskih nivoa vlasti iko zna kada bi prva pošiljka mogla stići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.