open-navfaktor-logo
search
Sportisti, političari, glumci
Dobitnici "Pečata" u brojnim kategorijama, među njima Kaja, Nemanja Bilbija, Ćamil Duraković...
Na 22. Večernjakovom pečatu koji se održava pod motom "Pečat za mir" dodijeljene su nagrade u brojnim kategorijama. Skulptura u obliku maslinove grančice našla se u rukama humanitaraca, privrednika, sportista, diplomata... po izboru ocjenjivačkog suda.
26.05.2023. u 22:53
get url
text

Za uspjeh je Pečat dobio Frano Oreč, inženjer rudarstva, predsjednik Udruženja "Zvuci s kamena" iz Posušja, neumorni čuvar hercegovačkog kamena i kamene baštine, autor naučnih radova. Za pothvat Pečat je dobila Merima Čelik, mlada policajka koja je jedna od rijetkih fudbalskih sutkinja sa značkom Svjetske fudbalske federacije. Pečat za humanost posthumno je dobila Elmira Sefo, humanitarka, žrtva zemljotresa u Stocu. U spomen Elmiri porodica je osnovala dobrotvornu fondaciju, a nagradu je preuzela njena sestra Selma.

Večernjakov pečat za religiju dobio je otac Orel Zakaljuk, ukrajinski svećenik iz Prnjavora, paroh, čuvar ukrajinske zajednice od 4.000 vjernika koji su u BiH već 130 godina. Posebno priznanje u religiji je dobio i efendija Damir Peštalić, glavni srebrenički imam koji daje veliki doprinos u normalizaciji međunacionalnih odnosa u Srebrenici.

Za nauku i medicinu Večernjakov pečat dobio je Nikica Gabrić, osnivač i direktor firme koja posluje u Hrvatskoj i BiH, prvi i zasad jedini oftalmolog koji je radio na novom laseru u Europi, ali i SAD-u, Južnoj Americi te Africi. U toj kategoriji posebno priznanje za izvrsna naučna dostignuća dobio je dr. Tomislav Mihaljević, porijeklom s Kupresa, a koji se javio iz Klivlenda. On je šef najveće svjetske klinike sa sjedištem u SAD-u, s 80.000 zaposlenih i 3,5 miliona pacijenata. Večernjakov pečat za životno djelo, nakon Zlate Bartl i kardinala Vinka Puljića, primio je Josip Muselimović, kojem su Hrvatska Srbija i Slovenija dodijelile najveće advokatsko priznanje.

Večernjakov pečat za kulturu dobili su Amir, Aida, Amar i Aman Bukvić. Glumac i dramatičar Amir Bukvić napisao je tekst za potresnu predstavu koja je dobila i ekranizaciju. Rediteljica, njegova nagrađivana kći Aida, odlučila ga pretvoriti u film. Glavnu ulogu igra Amirov sin i Aidin brat Amar, a filmsku rolu upisao i njegov sin Aman. Film priča o dječaku koji je preživio Srebrenicu i djevojčici koja je prošla ratne strahote Vukovara. Umjetnik godine je Goran Bogdan koji je s filmom "Daleko" postao planetarno popularan.

Mladen Milanović Kaja je privrednik godine u izboru Večernjakovog ocjenjivačkog suda. Biznismen, bankar i dobrotvor, zapošljava više od 2.500 radnika, ulaže u građevinu, cestogradnju, naftni biznis. Sportista Godine je Nemanja Bilbija, Plemić iz Banje Luke, najbolji golgeter Premijer lige. Sa Zrinjskim ostvario veliki uspjeh i oborio rekorde, a klub učinio natrofejnijim u BiH s čak osam titula.

Političari godine su Ćamil Duraković i Davor Pranjić, potpredsjednici RS iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda koji se bore za povratak svojih naroda na prijeratna ognjišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.