open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Dodik nakon izlaska iz sudnice ponovo "po Schmidtu", najavio da će opet doći
Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, obratio se novinarima nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje je ponovo negirao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
06.12.2023. u 13:48
get url
text

- Tražimo da se poštuje Ustav BiH. Ovako da jedan neizabrani stranac odlukom mijenja zakon, to ne možete naći nigdje na svijetu - rekao je. 

Dodao je da "ako misle da je to isparavan posao, varaju se, RS je jedinstvena u ovome".

- Izučavajući razne gluposti vezano za Schmidta, vidljivo da je sam rekao, kad su počeli da mu čestitaju, dao izjavu, "nemojte mi čestitati, još trebam biti imenovan i Vijeću sigurnosti", a on pokušava da glumi da je visoki predstavnik... RS neće prihvatiti da bude dio kolonije. Borit ćemo se protiv toga - kazao je Dodik.

On je rekao i da će opet doći kada se ponovo zakaže ročište, te da nema problem sa sudijom lično, već sa Sudom BiH kojeg je opet nazvao neustavnim, kao i da svaki dan osoblje Ambasade SAD-a posjećuje Tužilaštvo. 

- Ovo je suđenje više BiH nego meni. Ako je BiH suverena šta ovdje radi Schmidt, (ambasador SAD-a Michael) Murphy - rekao je.

Tvrdi da će, ako se predmet prebaci u Banju Luku, suđenje biti realno.

Advokat Anto Nobilo, koji je jedan od branilaca Dodika, kazao je da svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, a onda i građanin Dodik. 

Rekao je i da je jedini način da se maknu iz Sarajeva.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) komentirala je optužnicu i suđenje te iznijela je stav da se "ulazi u rasplet kada je u pitanju BiH", da je "ovo suđenje Ustavu BiH i BiH" koji je "pokrenut od strane onih koj ne žele dobro BiH". Tvrdi da je Schmidt, "da ne bi obavio prljavi posao i smjenjivao nekog ko je izabran onda je taj proces prebacio na Sud i Tužilaštvo BiH".

Radovan Višković (SNSD), premijer RS-a, gotovo svađalački prema novinarima je kazao da niko iz RS-a ne poštuje Schmidta pa poziva da se protiv svih podigne optužnica, te da je "ovo suđenje BiH, demokratiji, suvereninetu, ovo je protektorat, de smognite snage da nazovete pravim imenom".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i  v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.

Ispred Suda BiH danas su se okupili i brojni članovi SNSD-a, od Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH, SNSD-ovih ministara iz Vijeća ministara do načelnika općina. Svi oni su tu da podrže Dodika i većina će prisustvovati današnjem ročištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.