open-navfaktor-logo
search
Neustavni praznik
Dodik odlikovao Orbana i Baju Malog Knindžu: U centru Banje Luke opsadno, na ulicama trobojke, ne služi se alkohol...
Mjere sigurnosti u centru Banje Luke podignute su na najviši nivo, pred današnji defile koji se organizuje u centralnoj gradskoj ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića povodom obilježavanja neustavnog praznika, 9. januara.
09.01.2024. u 13:14
get url
text

Pripadnici policije RS-a raspoređeni su na svakih nekoliko metara, a sa stubova ulične rasvjete vihore se trobojke.

Centar grada zatvoren je za saobraćaj, zabranjeno je parkiranje na gradskim parkinzima, a u kafićima se od ponoći ne služi alkohol.

U odnosu na ranije godine, defile povodom 9. januara pomjeren je za večernje sate zbog planiranih svjetlosnih efekata koji će ove godine prvi put biti izvedeni. Planirani su preleti oko 200 dronova kao i vatromet.

Defile je centralni događaj koji se organizuje povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a, u kojem će ove godine biti oko 3.400 učesnika, od čega je oko 900 pripadnika različitih jedinica MUP-a RS-a.

Pored policijskih, planirana je i šetnja civilnih ešalona, a kao i ranijih godina pojavit će se oklopna vozila "despot" i "vihor".

Iz MUP-a RS-a su ranije upozorili građane da poštuju naredbe policajaca na terenu, da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete, kao ni ruksake i torbe, te da uz sebe imaju neki identifikacioni dokument.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je danas uručio odlikovanja pojedincima i institucijama, a najviše odlikovanje, Orden Republike Srpske na ogrlici bit će uručen Viktoru Orbanu, predsjedniku Vlade Mađarske. Orban nije došao u Banju Luku, kako je to ranije najavljivano, a Dodik je danas naveo da će to učiniti u februaru kada će mu lično uručiti odlikovanje.

Odlikovanja su uručena brojnim institucijama, organizacijama, školama, sportskim klubovima, ali i pojedincima među kojima su, između ostalog, akademik i pjesnik Matija Bećković, Stanimir Vukićević, bivši ambasador Srbije u BiH, Danica Grujičić, ministar zdravlja u Vladi Srbije, ali i folk pjevač Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.