open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Dodik ponovo odbio dati agreman ambasadoru Njemačke
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv davanja agremana budućem ambasadoru Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu, potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.
02.09.2022. u 11:17
get url
text

I na prethodnoj sjednici Predsjedništva BiH Dodik nije dao agreman novom njemačkom ambasadoru, odnosno bio je suzdržan, što je neugodno iznenadilo zvanični Berlin, odakle su zaprijetili da bi mogli prestati pružati podršku našoj zemlji, čak i u dobijanju kandidatskog statusa u Evropskoj uniji.

VEZANI TEKST - Nijemci šokirani što Dodik nije dao agreman njihovom ambasadoru, traže hitno objašnjenje

Daljnja procedura je takva da Dodik u roku od tri dana može na ovo povući pitanje vitalnog interesa.

To proglašenje "destruktivnim po vitalni entitetski interes" mora u roku od deset dana potvrditi i Narodna skupština Republike Srpske i to dvotrećinskom većinom (56 od 83 zastupnika) kojoj se obraća.

Ukoliko se u roku od tri dana ne pozove na vitalni interes, odluka stupa na snagu.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH predviđa da, ako se po drugi put ne postigne konsenzus o određenoj odluci iz sfere vanjskih poslova, dva člana Predsjedništva ipak usvajaju odluku, koja postaje pravosnažna 72 sata nakon završetka sjednice na kojoj je usvojena i ukoliko se ne dogodi proglašenje destruktivnom za vitalni entitetski interes.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.