open-navfaktor-logo
search
Na noge predsjedniku RS-a
Dodik: RS protiv sankcija Rusiji, Schmidt nije visoki predstavnik; Konaković: Imamo većinu u Novalićevoj vladi, ako SDA blokira...
Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas, nakon sastanka u Banjoj Luci sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednikom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem, da će biti formirani pravni timovi radi uspostavljanja mehanizma u vezi važnih projekata u BiH.
01.02.2023. u 16:41
get url
text

- Poslat ćemo ekipu pravnika i ministar će osigurati svoje ljude koji će zajedno sjesti i napraviti mehanizam kako ćemo brzo, u skladu sa ovlaštenjima i Ustavom, ništa preko koljena, napraviti mehanizam da ne dolazi do zastoja i da se zbog nekorektnog razloga nešto zaustavi – rekao je Dodik.

Konkretno odgovarajući na pitanje u vezi projekta Buk Bijela, Dodik je kazao da je ranije postojao dogovor između BiH i Srbije oko granice, kao i da je hrvatska komponenta dala saglasnost.

- Onda je Bakir Izetbegović i njegova stranka to problematizovala – kazao je.

Dodik je najavio i da će Konaković uskoro ići u Srbiju i da vjeruje da će na dnevnom redu biti i pitanje granica, te vjeruje da će uskoro biti riješeno.

Konaković je također kazao da će pravni timovi "izanalizirati projekte o kojima se puno govori ovih dana".

- Moraju tražiti rješenje kako stvari implementirati u okviru ustava i zakona, a ne kako nešto zakočiti. Svaki hidroenergetski projekat u ovom momentu je dobar za BiH, ali mora biti u okviru ustava i nadležnosti – kazao je Konaković

Dodik je rekao da će osnovni principi njihove saradnje biti da se redovno konsultuju i da će pokušati doći do konsenzusa uz dobru volju.

- Naravno da će biti pitanja koja na političkom nivou prave razliku ali smo se dogovorili da nema potrebe da to bude glavna crta naših odnosa, nego da postignemo saradnju - rekao je Dodik.

Kazao je da je ranije iskustvo bilo da se pozicija ministra inostranih poslova BiH koristi za "promociju ličnih, porodičnih i stranačkih stavova".

- Dobra praksa iz prošlosti je bila da prva tri postavljenja u ambasadama budu ispred konstitutivnih naroda. Gospođa prethodna je to sve devalvirala i pravila porodične i stranačke ambasade po svijetu – rekao je Dodik.

Podsjetio je da RS ne prihvata sankcije Rusiji, te da je to jedno od pitanja razilaženja sa Konakovićem, kao i da je RS protiv ukidanja viza Rusiji, dok je Konaković imao suprotan stav.

Dodik je dodao da na tom pitanju ne treba stvarati konflikt i da se međusobno ubjeđuju.

- Nastojat ćemo da se smanji međunarodni intervencionizam u operativnom odlučivanju. Da se isključi njihovo upravljanje u određenim strukturama, kao što su sudovi, tužilaštva i da se to vrati u vlasništvo institucija BiH. To je jedini način da ova zemlja napravi korak ka stabilizaciji. Međunarodni intervencionizam do sada nije dao rezultate. Oni nisu imali ustavna rješenja – kazao je Dodik.

Dodik je kazao i da je upoznao ministra da visoki predstavnik Christian Schmidt nikada neće biti priznat od RS, sve dok ga Vijeće sigurnosti UN-a "ne utvrdi kao takvog". 

- Mislim da se to nikada neće desiti – dodao je.

Konaković je rekao da mu nije prestao zvoniti telefon od kada je krenuo u Banju Luku.

- Još uvijek je neuobičajeno da se predsjednici stranaka koji čine vlast na nivou BiH i koji su ekspresno formirali Vijeće ministara sastaju i dogovaraju. Često ću komunicirati sa Dodikom, Čovićem i drugima – kazao je.

- Vraćanjem povjerenja nadam se da ćemo doći u situaciju da zažive važni projekti u bilo kojem dijelu BiH, uvažavajući ustavne nadležnosti, to mora biti pokrenuto. Hoćemo da nađemo modele kako da sa obe strane to bude prohodno – dodao je Konaković.

Kazao je i kako vanjski poslovi nisu stranačka i etnička stvar.

- Nisam ni znao da su napravljene jednonacionalne ambasade, to mi ne odgovara niti mi uhu godi – dodao je.

Upitan da li će Zoran Tegeltija biti diektor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Dodik tvrdi da to još nije dogovoreno, ali da to mjesto pripada Srbima.

- To pripada našoj strani. Za sada nismo donijeli odluku, a naravno da je Tegeltija najozbiljniji kandidat. Treba da prvo razgovaramo s njim da vidimo da li on to hoće ili neće. Ništa još nije dogovoreno– kazao je Dodik.

Govoreći o vlasti u Federaciji BiH, Konaković je kazao da su postojale male turbulencije i da je SDP sa pravom bila ljuta očekujući podršku svom kandidatu u Domu naroda.

- SDP ne smatra više partnerom "Za nove generacije". To ne ugrožava većinu koja će podržati Nermina Nikšića za premijera FBiH u skorom roku. Narod i pravda ne pregovara sa SDA. To bi bio šok na političkoj sceni. Ne znam ko to manje želi oni ili mi. To bi moglo biti u slučaju samo neke atomske nužde. Vlada FBiH, vjerujte, bit će vrlo brzo formirana zato što ćete vidjet jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je NiP - rekao je Konaković.

Dodao je da će Vlada FBiH biti brzo formirana.

- Ako SDA obesmisli ili blokira ove procese mi ćemo tamo donositi odluke. Ne vidim potrebu da oni više silom ili novcem ostanu na vlasti. Vrijeme je da shvate da su za duboku opoziciju i reformu – istakao je.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.