open-navfaktor-logo
search
Izmjene Izbornog zakona
Dodik: Spremni smo za "dan D" o kojem priča Schmidt
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je kako je RS spremna za "dan D" o kojem priča visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. Kazao je to kao odgovor na najave visokog predstavnika o konačnom roku za dogovor u vezi sa izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
16.01.2024. u 18:12
get url
text

Schmidt je izjavio kako će dati još jednu priliku čelnicima vladajućih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona, a ukoliko se to ne dogodi intervenisat će izmjenama koje se nazivaju "integritet izbornog procesa".

U drugom dijelu decembra, Schmidt je najavio da će nametnuti izmjene izbornih propisa kako bi osigurao poštene izbore u slučaju da se domaći dogovor ne postigne o tom pitanju u sljedeće tri do četiri sedmice.

Za Večernji list izjavio je kako te izmjene moraju doprinijeti da "izbori budu pravno sigurni kako bi BiH ispunila kopenhagenške kriterije" bez kojih nije moguće da postane članica Evropske unije. On je otkrio kako će se do kraja sedmice okupiti vodeći političari, što je, po njemu, "dan D".

Dodik je u svojoj reakciji na društvenoj mreži X istakao da odluku o svim procesima i daljim kretanjima BiH mogu donijeti samo izabrani predstavnici naroda, koji za tako nešto imaju legitimitet.

- Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički muslimani nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed.

Njihova opredijeljenost ka evropskom putu do sada je bila na nivou izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas "žele". Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta. Toliko daleko da neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rješavanje svih pitanja - "dan D". I bit će "dan D" ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne. RS je u svim svojim ranijim akcijama dala jasan odgovor i spremni smo za taj "dan D" o kome Schmidt priča - naveo je Dodik i dodao:

- Naše namjere su jasne - želimo da sačuvamo dejtonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobit će samostalnu RS i raspalu nefunkcionalnu Federaciju. To je naš odgovor svima koji prijete napadima na RS.

Кoristimo sva pravna i politička sredstva i koristit ćemo ih i dalje. Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu. Svako ko sumnja u naše riječi, neka ponovo pročita Dejtonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN-a. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.