open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Dodik: Tražio sam utvrđivanje Komšićeve odgovornosti, on bi trebao podnijeti ostavku, preglasali su me
Preglasan sam na svim tačkama dnevnog reda, kao i na samom dnevnom redu, rekao je Milorad Dodik nakon završetka sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 
19.02.2020. u 13:44
get url
text

On je kazao kako je predlagao da uvrsti na dnevni red tača o načinu kažnjavanja, tačnije utvrđivanja odgovornosti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Dodik je to predlagao jer je, prema njegovom tumačenju, presjedavajući Željko Komšić samovoljno postupio u vezi s imenovanjem nove strane sutkinje u Ustavnom sudu BiH.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava nova sutkinja Ustavnog suda BiH

Dodik smatra da je Komšić obmanuo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i javnosti BiH, te da je prekršio Ustav u vezi s imenovanjem novih sudija Ustavnog suda BiH te tako "izvršio imenovanje novog sudije". On je rekao i to kako će obavijestiti predsjednika Evropskog suda "da je obmanut". 

-Svjesnim prikrivanjem da je dobio dopis predsjednika Evropskog suda, zatim prikrivanjem odgovora i preuzimanjem obaveze da će se konsultovati sa druga dva člana Predsjedništva i s obzirom na to da poslije to ga to nije učinio, svjedno je obmanuo predsjednika Evropskog suda - ustvrdio je je Dodik. 

Iz Komšićevog kabineta su ranije u izjavama za medije navodili kako su sva tri kabineta dobili isto pismo u isto vrijeme, ali da je očito problem što u Dodikovom kabinetu ne čitaju poštu. 

-Moj cilj je da se utvrdi odgovornost. Ako imate dva člana Predsjedništva, možete sve. Da preglasate trećeg člana, da preglasate treći narod... Da se nikakva odgovornost ne može utvrditi. Mislim da je sasvim pristojno da Komšić podnese ostavku ako mu je stalo do zemlje koju tako zdušno zastupa. To je njegova odgovornost. Mi ćemo vidjeti može li se šta uraditi kod nadležnih institucija, ali ne treba se puno očekivati- rekao je Dodik napominjući da su Šefik Džaferović i Komšić glasali protiv. 

Dodao je da, "ukoliko niko misli da može nastaviti sa kršenjem Ustava, suočit će se sa našim načinom zaštite ustavnog poretka".

Sjednica je završena za 15-ak minuta. 

-Glasao sam protiv dnevnog reda i svih tačaka dnevnog reda u skladu sa zaključcima Narodne skupštine o postupanju predstavnika iz RS-a u svim instituacijama - rekao je. 

Ponovio je kako će u skladu sa zaključima NSRS-a svi predstavnici vlasti koji dolaze iz RS-a na državnom nivou dolaziti na posao i prisustvovati sjednicama u Parlamentu BiH, ali da će glasati protiv svega, odnosno neće usvajati bilo kakve zakone i akte. 

Međutim, Dodik je danas u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kod jedne stvari i sam glasao "za", a to je njegova inicijativa kojom se traži odgovornost i sankcionisanje Željka Komšića. 

Ponovo je glasano o posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića našoj zemlji, te Dodik ponovo bio protiv. Rekao je da će se pitanje posjete Đukanovića BiH naći pred Narodnom skupštinom RS-a koja će o tome dati svoj sud. Budući da je preglasan, to je sada pitanje entitetskog interesa te će s toga NSRS odlučivati o toj posjeti, rekao je. Razlozi za odbijanje da da saglasnost da Đukanović posjeti BiH leže u donošenju crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a koji, prema mišljenju Dodika, šteti spskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 

-Ukoliko se sutra tehnički organiziramo, a najkasnije prekosutra, planiramo da Klub SNSD-a i drugih srpskih predstavnika, preda zajedno sa HDZ-om, u Zastupničkom domu BiH, prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH - rekao je Dodik. 

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ predlažu izmjene: Sudije bira Predsjedništvo, otvoren prostor za preglasavanje Bošnjaka

Naglasio je da ova "kriza može biti okončana samo ukoliko Ustavni sud poništi svoju odluku o poljoprivrednom zemljištu u RS-u i ukoliko se izbace strane sudije".

-Inače, neće biti moguće donijeti bilo kakvu odluku na organima Bosne i Hercegovine, a to su Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlament BiH. O tome da li ćemo svoje djelovaje svesti na niži nivo, a na nivo akata, o tome ćemo već odlučiti sutra kada će se svi Srbi iz institucija naći u Istočnom Sarajevu i o tome odlučiti. O ozbiljnosti situacije ne treba niko da sumnja - rekao je Dodik. 

Tokom obrazlaganja svoga djelovanja, rekao je da je njegovo ustavno pravo da glasa kako hoće. Da neće biti donošenja ni odluka o privremenom finasiranju institucija BiH

-Ako neko hoće haos, evo neka izvoli. Bakir Izetbegović kaže da treba izdržati, evo i mi ćemo izdržati - dodao je. 

Poručio je da će insistirati na svojim stavovima i zaključcima NSRS-a. 

-Uhapsite me, ako možete - poručio je tokom izjave novinarima. 

Džaferović i Komšić djeluju kao blok, dodao je, njih dvojica su dio jedne te iste političke grupacije. 

Ponovio je da se treba "vratiti na izvorni Dejton" u kojem, prema njegovom tumačenju, nema institucija poput Oružanih snaga BiH, Tužilaštva i Suda BiH, Uprave za indirektno oporezivanje te drugih. 

-Zašto bi mi pristali da u RS-u djeluju Sud i Tužilaštvo - pitao je. 

Njegova ocjena je da se "digao narod" u RS-u te da je ponosan na činjenicu da su u ovoj priči o blokadama i SNSD i opozicija u RS-u. 

Rekao je da "Bošnjaci trebaju prihvatiti ili modelirati prijedlog zakona o odlasku stranih sudija". 

On smatra da se ovdje ne radi o blokadi institucija jer on dolazi na sjednice. 

Cijelo njegovo izlaganje možete poslušati na snimku ispod. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.