open-navfaktor-logo
search
Iskoristiti priliku
Dodik u Briselu: Mijenjati Ustav bit će veoma teško, gotovo nemoguće
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je nakon sastanaka u Briselu kazao da je ponovo iskazano opredjeljenje evropskih institucija za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, ali i iznesena brojna očekivanja koje Evropska komisija ima od ove zemlje.
09.10.2020. u 16:24
get url
text

- Mislim da ima dosta teških stvari, neke koje su mogle, već su urađene, a neke koje idu dotle da se mijenja Ustav biće veoma teško, gotovo nemoguće kao i dio eventualnog prijenosa nadležnosti na zajednički nivo u nekim evropskim pitanjima. To se pokušava već 20 godina, nije se desilo i mislim da se neće desiti ni sada. Ali, treba naći neku mjeru. Mislim da ovdje ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju koja je suočena s mnogim unutrašnjim problemima - kazao je Dodik novinarima.

Poručio je ipak da je potrebno prihvatiti određene inicijative kao što je "Mini Šengen" i veliki paket investicija za cijeli zapadni Balkan u visini od devet milijardi eura.

- Ne trebamo propustiti tu priliku i angažovati se na investicije, prije svega infrastrukturne, jer ovo je korisno za sve i treba to iskoristiti kao način da se rješavaju ti nagomilani problemi - kazao je Dodik.

Istakao je da je u Briselu razgovarano i o pitanju migracija, napominjući kako su evropskim zvaničnicima kazali da migranti dolaze u BiH preko EU-a, odnosno preko Grčke i Bugarske, te da migranti u BiH predstavljaju ne samo socijalni, nego sve više i bezbjedonosni problem.

- Moj utisak je da sva pitanja koja se posmatraju odavde iz Brisela prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana je reginalno i da se to posmatra kao čitav region sa specifičnostima zemalja. Kako će uspjeti u BiH, bit će naravno teško, zadiranje u osnove političkog sistema i ustavnog uređenja bit će nešto što će teško moći riješiti ova generacija ljudi. Ukoliko bude kruto zahtjevanje odavde, mislim da sav optimizam koji nosimo ovih dana može da bude izgubljen - rekao je Dodik.

Napomenuo je da EU nema pravo da krivi BiH za loš pravosudni sistem.

- Nemaju pravo da krive bilo koga u BiH zato što su oni to uradili. Visoki predstavnik je nametnuo zakone, a EU je to zajedno s Amerikom podržavala. Danas vidimo da je to potpuno promašen sistem. Ne treba gajiti iluzije da ćemo mi tek olako legalizovati sve promašaje međunarodnog faktora u BiH zato što kao treba nešto brzo da se riješi. Treba otvoriti dijalog o čitavom pravosudnom sistemu, a te priče, kao zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), samo je zamazivanje očiju - kazao je Dodik te ponovo da su pravosuđe kreirali stranci i da su oni krivi za stanje u pravosudnom sistemu BiH.

Dodik je zajedno sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem danas u zgradi Evropskog vijeća imao sastanak s Paulom Rangelom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, a potom i s Charlesom Michelom, predsjednikom Vijeća Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.