open-navfaktor-logo
search
Odlučuje Apelaciono vijeće
Dodikovi advokati danas ulažu žalbu Sudu BiH, traže suđenje u Banjoj Luci
Odbrane predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića danas će podnijeti žalbu Sudu Bosne i Hercegovine. 
11.12.2023. u 08:28
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik nakon izlaska iz sudnice ponovo "po Schmidtu", najavio da će opet doći

Žalit će se na odluku Vanraspravnog vijeća, kojom je odbijen njihov zahtjev o premještanju suđenja u Osnovni sud u Banja Luka. Rok za izjašnjavanje Apelacionog vijeća Suda BiH o žalbi je 15 dana.

Od odluke Apelacionog vijeća zavisi hoće li glavni pretres u predmetu Dodik-Lukić biti održan u Sarajevu ili Banjoj Luci. Zahtjev odbrane za premještanjem procesa prethodno je odbilo Vanraspravno vijeće, neposredno prije prvobitno zakazanog glavnog pretresa. Na negativnu odluku odbrana će se žaliti.

- Imamo ovu proceduralnu situaciju nezavršenu u pogledu najavljene žalbe odbrane za prijenos nadležnosti. Kad se to pravosnažno okonča, onda će biti uvjeti za početak suđenja - rekao je Dodikov advokat Goran Bubić.

Istovremeno, to znači da bi ponovno zakazivanje glavnog pretresa značilo prejudiciranje odluke po žalbi. Na to je tokom ročišta 6. decembra upozorila odbrana. Ipak, na zvaničnoj stranici Suda BiH još nije uklonjen 20. decembar, kao datum novog pretresa u procesu protiv Dodika i Lukića.

Beogradski advokat Branko Lukić smatra da je "u ovom politički montiranom procesu već napisana i presuda i to rukom američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja". 

- Cilj je oteti imovinu Republici Srpskoj i urušiti ju. Ko god im stane na put, treba da se eliminiše. Tako hoće da urade i sa Miloradom Dodikom jer im staje na put da naprave neki svoj projekt jedinstvene BiH - izjavio je Lukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.