open-navfaktor-logo
search
Oobustava saobraćaja
Dodikovi aktivisti za danas najavili proteste na četiri lokacije međuentitetske linije
Na poziv Odbora za zaštitu Srba u Federaciji danas, od 18 sati, na četiri lokacije međuentitetske linije pozvani su građani da se okupe kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog optužnice koju je protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika ovog bh. entiteta Miloša Lukić podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Iz Odbora navode da je okupljanje u skladu sa zakonima u RS-u.
01.09.2023. u 09:35
get url
text

VEZANI TEKST - Promotivnim spotom uz skandalozne poruke građani RS-a pozvani da obustave saobraćaj "na granici sa FBiH"

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS. 

Učenici današnjeg okupljanja odlučili su se na polusatnu obustavu saobraćaja u Doboju, magistralnom putu Priboj-Tuzla, Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar.

Prvobitno je planirano je da okupljenje bude održano ispred kompleksa državnih pravosudnih institucija u Sarajevu, međutim Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, zbog neispunjavanja formalnih uvjeta, kao i iz sigurnosnih razloga.

Ranije je objavljen i snimak u kojem se pozivaju Srbi na proteste ispred Suda Bosne i Hercegovine zbog pokrenutog postupka protiv Dodika. Na kraju videa narator poziva na "sabor pravde" kod Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, prvog septembra uz moto "Srpska je danas pred sudom, ideš li rode".

VEZANI TEKST - Ramo Isak o protestima na međuentitetskoj liniji: To su politički sukobi, pokušavaju izazvati nemire građana

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak izjavio je da organiziranje protesta na međuentitetskim linijama, na što pozivaju pojedine organizacije iz RS, nije dobra ideja. 

- Ako neko želi protestovati, mogu protesti biti u centru Banje Luke, Sarajeva, Doboja... Nema potrebe da se ti protesti održavaju na tim nekim entitetskim linijama. To je neumjesno i mislim da to zakon BiH ne dozvoljava. Ovo nisu nezadovoljstva građana, već politički sukobi. Pokušavaju na taj način da izazovu nemire građana. To nema potrebe - poručio je  Isak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.