open-navfaktor-logo
search
Rezervna opcija
Dodiku plaća u koverti i "sve je po zakonu", jesu li mu SWIFT i 15 miliona KM prepreka za osnivanje banke
Svaka banka mora biti u sistemu SWIFT, objašnjava ekonomski stručnjak Zoran Pavlović
AUTOR: Autor: A. Dr.
19.04.2024. u 12:33
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Prije dvadesetak dana čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će "narednih sedmica biti riješeno pitanje banke koja će obavljati unutrašnje platne transakcije".
Bio je to Dodikov odgovor na činjenicu da su zbog američkih sankcija njemu, ali i drugim pravnim i fizičkim licima u RS-u, banke ugasile račune. Sedmice prolaze, banke nema, ali su zato u Narodnoj skupštini RS-a u noći sa četvrtaka na petak usvojene izmjene Zakona o radu koje omogućuju Dodiku i ostalim sankcionisanim isplatu plaća u kovertama, u kešu.
Znači li to da se Dodiku ipak neko usudio reći da je osnivanje banke samo za uske potrebe ograničenog broja ljudi i firmi skoro pa nemoguće? Samo za osnivački kapital treba 15 miliona KM, a RS se skoro svake sedmice zadužuje za ovaj iznos, pa i veći, prodajom obveznica, trezorskih zapisa...
- Osnivanje banke traži mnogo vremena, mnogo novaca…, tako da se vlast opredijelila za dopune zakona – kaže za Faktor Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i analitičar iz Banje Luke.
Postoji još jedan, možda i presudan razlog zašto se nije išlo u osnivanje banke, ističe naš sagovornik.
- Naime, svaka banka mora biti u finansijskom sistemu SWIFT. Napravili su ga Amerikanci. SWIFT je komponenta koja je sastavni dio rada Centralne banke Bosne i Hercegovine i to bi bio nerješiv problem ako bi se išlo u osnivanje banke – objasnio je Pavlović.
Podsjetio je da je Zapad u ranim ekonomskim sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu isključio Moskvu iz sistema SWIFT.
- Ostavili su im samo jednu banku u sistemu. Rusi su kasnije napravili svoj sistem, ali to je neka druga priča – ističe Pavlović.
SWIFT predstavlja svjetsko udruženje za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). 
Radi se o sistemu kojim komuniciraju finansijske institucije po pitanju plaćanja. Ne služi za prijenos novca, na njemu se ne drži novac, nije imovina..., samo je sistem slanja informacija među bankama i ostalim finansijskim institucijama.
Svaka banka ili neka druga finansijska institucija ima svoj SWIFT broj, koji čini od osam do 11 cifara. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.