open-navfaktor-logo
search
Sjednica okončana
Zastupnici NSRS-a usvojili zaključke u kojima negiraju genocid u Srebrenici, traže smjenu Lagumdžije
Narodna skupština odbacuje izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjoj Luci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendecioznim, spekulativnim
AUTOR: Autor: B. S.
18.04.2024. u 17:21
get url
text
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas niz zaključaka u vezi izvještaja tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.
Faktor je ranije objavio prijedlog zaključaka koje je većina zastupnika danas i usvojila, a u kojima se, između ostalog, negira genocid u Srebrenici i traži smjena ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.
Zaključke su predložili klubovi zastupnika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, Socijalističke partije, NPS-a, Za pravdu i red, te zastupničkih grupa DNS, SPS i Narodnog fronta.
Ovo su usvojeni zaključci:
1. Narodna skupština RS-a se upoznala sa zaključnim izvještajem Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine (u daljem tekstu: Izvještaj Komisije)
2. Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uvjetima bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od strane institucija RS ili pak bilo kakvih političkih zahjteva.
3. NSRS je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.
4. NSRS izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.
5. Narodna skupština odbacuje izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjoj Luci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendecioznim, spekulativnim, politički nametnutim od strane visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske.
6. Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u izvještaju Komisije utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.
7. Narodna skupština podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Komisije, te potvrđuje da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih, između 1.500 i 2.000, a maskimalan do 3.000.
8. Osuđujemo i smatramo aposlutno nedopustivim i neprihvatljivim postupke ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o "genocidu" u Srebrenici Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog, te tražimo da srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.
9. Narodna skupština konstatuje da je mehanizam spoljne politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.
10. Zadužuju se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.
11. Pozivaju se članovi Predstavničkog doma koji se biraju direktno iz RS i delegati Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.
12. Predstavnici RS će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora RS i Republike Srbije sa sadržinom ovog zaključka.
13. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.