open-navfaktor-logo
search
Iznos je veći
"Dogovor" iz Laktaša: Uplata 40 miliona KM u budžet BiH je obaveza Centralne banke, cilja li Dodik devizne rezerve
Prema šturim, i zvanično nepotvrđenim informacijama sa jučerašnjeg sastanka u Laktašima vladajuće državne koalicije, SNSD, HDZ i "Trojka", jedan od "dogovora" je i da se usvoji budžet institucija Bosne i Hercegovine veći za 40 miliona KM.
19.01.2024. u 12:19
get url
text

VEZANI TEKST - Šta su danas u Laktašima dogovorili lideri SNSD-a, HDZ-a i "Trojke"

Navodno će taj iznos biti namiren iz dobiti Centralne banke BiH. Međutim, ovdje se ne radi o nekom dogovoru vladajuće koalicije već o zakonskoj obavezi koju ima CBBiH. Važeći zakon, na snazi je skoro 30 godina, podrazumijeva da CBBiH svake godine iz svoje neto dobiti uplaćuje u budžet institucija BiH 60 posto od ostvarene dobiti.

Kako smo nezvanično saznali, u budžet BiH bi se mogli sliti ne 40 miliona KM, već najmanje 60 miliona. U tom slučaju koalicija će biti na slatkim mukama, šta s viškom novca.

Mnogo važnije pitanje, kako za CBBiH, tako i za budućnost države, jesu Dodikovi višegodišnji pokušaji da se domogne dijela deviznih rezervi CBBiH. Dodik to radi, kao i obično iz dva razloga, političkog i ekonomskog.

VEZANI TEKST - Porasle devizne rezerve Centralne banke BiH 

Prvi mu je cilj oslabiti državnu finansijsku instituciju što je samo dio plana da se od BiH napravi prazna ljuštura. Drugi razlog je popuniti rupe u budžetu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Dodik je svojevremeno ustvrdio da je Centralna banka BiH od kamata zaradila više od 500 miliona eura, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće KM. U međuvremenu se promijenila upravljačka struktura CBBiH, još ako bude uobičajene susretljivosti koalicionih partnera, Dodik bi se itekako mogao opariti.

- Izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH moglo bi se emitovati konvertibilnih maraka i za taj novac kupiti domaće obveznice te tako doprinijeti saniranju energetske krize i uložiti u druge privredne aktivnosti u BiH. Ako sad nije vrijeme za tako nešto, kada će biti - napisao je Dodik na X-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.