open-navfaktor-logo
search
Smjena vlasti
Dok ključa u Banovićima: Priprema li se novi udar "Trojke" na Tuzlanski kanton, bastion SDA?
Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, smijenio je 23. jula kompletnu upravu preduzeća i imenovao ljude osnivača Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića. Manje od dvije sedmice nakon toga 14 vijećnika nove većine u Općinskom vijeću Banovići sazvalo je hitnu sjednicu i izabralo novo rukovodstvo Vijeća i usvojilo odluku o raspisivanju referenduma za opoziv načelnika Bege Gutića, ali na tim odlukama nema pečata, jer on nije u njihovom posjedu.
13.07.2023. u 20:50
get url
text
Kukić i Gutić
Kukić i Gutić

VEZANI TEKST - Većina u Banovićima koju predvodi Kukićeva PDA pokrenula opoziv Gutića: On im poručio da "odluke okače mačku o rep"

Uporedo s procesom preuzimanja vlasti u Rudniku i u Banovićima, već neko vrijeme tinjaju medijske spekulacije o smjeni vlasti u Tuzlanskom kantonu, čija su okosnica Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF).

Nasilno do pozicija?

- Za nas je sjednica koju je održalo 14 vijećnika nelegalna. Oni su uputili zahtjev predsjedavajućem Općinskog vijeća Banovići Robertu Lapčeviću, u kojem traže da on izvrši primopredaju dužnosti, ali im je on odgovorio da je redovna sjednica Vijeća sazvana za 11. august i da tada mogu izaći sa svojim zahtjevima. Dolaze neke poruke da će oni nasilno preuzeti pozcije, a ja svima koji bi se na to odlučili poručujem da smo spremni - kaže Gutić za Faktor.

U Općinskom vijeću odnosi snaga su promijenjeni, jer su vijećnici SDA Nermin Kovačević i Adnan Okanović odlučili da postanu dio većine s PDA.

Na pitanje da li je preuzimanje upravljanja Rudnikom dovelo do toga da se krene u uspostavu nove vlasti u Banovićima, Gutić kaže da se "to jednim dijelom to može dovesti u vezu, mada su kontakti s vijećnicima postojali i prije godinu dana, što su u SDA znali".

- Priča o opozivu počela je odmah nakon što sam izabran za načelnika u oktobru 2020. godine. Oni to rade tri godine, pregovaraju, ucjenjuju i nude. Situacija oko rudnika ih je vjerovatno učvrstila u namjeri - kaže Gutić.

On dodaje da i priča oko rušenja vlasti u Tuzlanskom kantonu ide iz pravca PDA te da pritisci i tu postoje, konkretno na zastupnika u Skupštini TK Fadila Kudumovića iz SDA.

- Radi se o istoj matrici. Čim smo pobijedili na izborima u Banovićima, počela je priča o opozivu. Čim smo napravili vlast u TK, počeli su pričati o smjeni. Svi se sjećamo predstave za javnost kada su Senad Alić i Jakub Suljkanović napustili PDA, pa su ih optuživali da su kupljeni i korumpirani. Te priče nema kada oni nešto uzmu od SDA kupovinom, ucjenom ili na bilo koji drugi način - zaključuje Gutić.

Matematika u TK

Vraćanje kontrole nad RMU Banovići, koje je Kukiću omogućila "Trojka", a sve zbog ruke Elzine Pirić u Zastupničkom domu Federacije BiH, put je za političko oživljavanje čovjeka s crne liste Sjedinjenih Američkih Država. Preuzimanje vlasti u rudniku, a potom i u Banovićima, kao priprema za Lokalne izbore 2024. godine sigurno je prioritet. Smjena Vlada TK koju PDA podgrijava zajedno s SDP-om i Narodom i pravdom, sigurno da ne odmaže, ali je tu matematika znatno drugačija.

VEZANI TEKST - Smijenjena kompletna uprava RMU Banovići

Dok je PDA u Banovićima trebala samo jedna ruka za promjenu vlasti i skoro tri godine da do nje dođu, sitaucija u Skupštini TK bitno je drugačija. SDP, PDA i NiP i Naša stranka imaju 12 zastupnika i treba im još minimalno šest do 18, što predstavlja tijesnu većinu.

U Banovićima, pak, i pored referenduma koji je 14 vijećnika nove većine zakazalo za 5. august, ništa nije izvjesno jer odluke nisu pečatirane, a prošlo je sedam dana od njihovog donošenja.

Ono što je u ovom momentu izvjesno je vruće političko ljeto u Banovićima, posebno u avgustu, a kada je u pitanju Tuzlanski kanton, gdje nikada ne treba isključiti bilo koju mogućnost, dobro upućeni nam kažu da ljeto neće donijeti promjene, dok za jesen niko ništa ne garantira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.