open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
Dok morališe po Facebooku: Još nema sankcije za Konakovića i ostale zbog koronasijela u maju
Općinski sud u Sarajevu još nije zakazao ročište povodom zahtjeva za pokretanjem prekršajnog postupka protiv Elmedina Konakovića (NiP) i njegovih stranačkih kolega, koji je MUP Kantona Sarajevo podnio još početkom jula, a zbog koronasijela u Bečkoj kafani hotela Evropa.
10.11.2020. u 21:49
get url
text

Sudu su, osim Konakovića, prijavljeni i Ramiz Turulja, Amel Mekić, Haris Bašić, Vedran Jakupović, te još par osoba.

Oni su, podsjetimo, u jeku potpune zabrane bilo kakvih okupljanja u zatvorenom prostoru, u maju ove godine, fotografirani u Bečkoj kafani, a na fotografiji se vidi da nijedan od njih ne nosi masku, niti drže propisanu distancu.

Fotografija je objavljena nedugo nakon što su u javnost isplivali snimci sa koronaderneka u sarajevskom Golf klubu, kojem su prisustvovale brojne poznate ličnosti na čelu sa državnim ministrom Stašom Košarcem, a kada se kompletna javnost "digla" da osudi taj postupak. Promptno su uslijedile sankcije, a pljuštale su i ostavke.

U slučaju Konakovića i njegovih intimusa, ne samo da je takva reakcija javnosti izostala, već cijeli postupak traje najblaže rečeno "kilavo".

Najprije je policija morala pokrenuti istragu jer spomenuti, za razliku od akšamlija iz Golf kluba, nisu "zatečeni na djelu", pa je onda zbog činjenice da su neki od prisutnih bili pozitivni na koronavirus odgođeno uzimanje izjava od njih.

Kada im je policija konačno uzela izjave i dostavila zahtjev Općinskom sudu, uslijedio je kolektivni godišnji odmor u toj pravosudnoj instituciji, a zatim je sutkinja kojoj je dodijeljen predmet otišla na bolovanje.

Iz Suda nam je potvrđeno da još nikad nijedno ročište nije niti zakazano niti održano.

U međuvremenu u javnosti su se pojavili novi snimci sa jednog drugog potencijalnog koronaderneka u režiji pripadnika NiP-a.

Kandidat stranke Narod i pravda za Općinsko vijeće Hadžići Elvir Čekrlija je tako nedavno ugostio svoje stranačke kolege među kojima je bio Enes Kazić, kandidat ove stranke za načelnika Općine Hadžići.

Na objavljenim snimcima se vidi da je u ugostiteljskom objektu boravio veći broj osoba, od kojih niti jedna ne nosi masku, a distanca je u ovom slučaju tek misaona imenica.

Konaković je, a kako bi ublažio eventualnu štetu u jeku predizborne kampanje, reagirao na svom Facebooku, gdje inače redovno drži moralne pridike, te se "izvinio svim građanima zbog neprimjerenog ponašanja članova Naroda i pravde u Hadžićima", naglasivš da je na koronaderneku među prisutnima ipak bio "manji broj članova NiP-a, ali da to ne umanjuje našu odgovornost u ovom teskom vremenu u kojem se borimo protiv COVID-a".

Ne sjećamo se da je Konaković nešto slično ili bilo šta prokomentirao nakon objave fotografije na kojoj se on kao lider te stranke ponašao potpuno u neskladu sa naredbama kriznih štabova.

Štaviše, već pola godine on i njegove kolege uspješno izbjegavaju plaćanje kazne, a koja prema zakonskim odredbama koje su u to vrijeme bile na snazi iznosi između 500 i 1.500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.