open-navfaktor-logo
search
Kakve se poruke šalju
Dok se oslikavaju murali ratnim zločincima: Bošnjaci se boje budućnosti, u kojem pravcu ide Foča
U samo nekoliko dana u Foči su oslikani murali presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i Miloradu Pelemišu, komandantu zloglasnog 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske RS-a, čiji su pripadnici odgovorni za ubistva najmanje 1.200 Bošnjaka na farmi Branjevo.
26.04.2021. u 12:19
get url
text

Šta se time želi postići, ima li se namjera poslati poruka Bošnjacima da su nepoželjni u Foči? Nema sumnje da se Bošnjaci ne mogu osjećati u potpunosti sigurni u svom gradu.

VEZANI TEKST - Sramotne poruke u Foči: Nakon Ratka Mladića, osvanuo i mural posvećen Pelemišu

- U razgovoru sa džematlijama čujem različita mišljenja. Nekima ti murali ne smetaju, nekima kao i meni to smeta. Podsjeća nas na ratne traume koje su Bošnjaci doživjeli. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je osudila ove ispade - kaže za Faktor Miralem ef. Hodžić, v.d glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Foča.

Imam Hodžić ističe da je iznenađen posljednjim dešavanjima.

- Foča sada pokazuje neko drugo lice. U 14 godina koliko sma ovdje nisam doživio nikakve neprijatnosti od komšija pravoslavaca. Svi normalni ljudi s kojima sam razgovarao smtraju da ovakvi ispadi ne trebaju Foči. Razgovarao sam i za lokalnom policijom, postavlja se pitanje stoji li sistem iza ovoga - pita se ef. Hodžić.

VEZANI TEKST - Rijaset IZ u BiH: Povratnici su izloženi provokacijama i prijetnjama, ovo zlo se mora zaustaviti

Ističe kako ne vidi svrhu oslikavanja murala presuđenim ratnim zločincima.

- Ne osjećam se ugroženim, ali neke stvari ukazuju da bi moglo doći do promjena u Foči. Ne vidim svrhu tih murala, mada se lahko može pretpostaviti kakva se poruka želi postići. Pitao bih te crtače čemu spomen na ljude kojih se trebaju stidjeti. Ne bojimo se života u Foči, ali se bojimo u kojem pravcu ide ovaj grad - naglašava ef. Hodžić.

Miralem ef. Hodžić, v.d. glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Foča

Iz Koordinacije "Naša Foča" upozoravaju da se u posljednjih nekoliko mjeseci u ovom šalju loše poruke Bošnjacima. Početkom 2021. godine odlukama Skupštine Foča Bošnjaci su potpuno nezakonito izostavljeni pri podjeli funkcija i suštinski uskraćeni da učestvuju u kreiranju lokalne politike. U februaru je pucano na Aladža džamiju, u martu je nastavljeno uklanjanje Bošnjaka iz općinske administracije, u aprilu se oslikavju murali ratnim zločincima...

VEZANI TEKST - Bratić o oslikavanju murala ratnom zločincu Mladiću: Ovo je atak na suživot u Foči

- Odgovor, nažalost, nije bilo priznavanje grešaka, konstruktivan razgovor sa legalnim predstavnicima Bošnjaka kako relaksirati atmosferu i početi graditi Foču po mjeri svih građana. Načelnik se odlučio za drugu taktiku. Naime, 21.aprila 2021. godine održan je sastanak kojem su prisustvovali načelnik Opštine, Predsjednik Skupštine i dva samoprozvana predstavnika Bošnjaka: Safet Čorbo i Fuad Šljivo.

Poruke sa sastanka oslikavaju njegovu svrhu: "Opština Foča garantuje sigurnost Bošnjacima”, "Bošnjaci: U Foči ne osjećamo nikakav vid ugroženosti”, "situacija se politizira”... Čovjek bi na ove izjave dvojice Bošnjaka date u zgradi na kojoj pored jednog od ulaza stoji slika Ratka Mladića, preko puta koje se nalazi mural četničkog vojvode, do koje se dolazi preko mosta sa kojeg su bacani fočanski muslimani u smrt, mogao reći i zamjeriti mnogo toga. Ali, ostavimo to sada po strani. Na kraju “u svakom žitu ima kukolja”. Mnogo su bitniji potezi i izjave predstavnika službene vlasti. Načelnik na sastanak o stanju bošnjačke zajednice u Foči nije pozvao jedinog legalnog i legitimnog predstavnika Bošnjaka u tom gradu Izeta Spahića, nije pozvao predstavnike udruženja koja okupljaju Bošnjake, predstavnike Islamske zajednice... Načelnik je održao sastanak sa dva kandidata SDP-ove liste sa prethodnim lokalnim izborima. Kandidata koja su ukupno dobila povjerenje 14 glasača, nasuprot Izeta Spahića koji je dobio 328 glasova - ističe se u saopćenju Koordinacije "Naša Foča".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.