open-navfaktor-logo
search
Čeka se osvrt VMBiH
Dom naroda BiH nije usvojio ograničenje otpremnina za imenovane zvaničnike, zakočio Čović
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.
28.03.2023. u 13:26
get url
text

Obrazlažući zakon, zastupnik Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kojović rekao je da bi izmjenom zakona bila ograničen iznos otpremnina za imenovane zvaničnike koji imaju najveće plaće u PSBiH koje sada iznose 30.000 KM.

Dodao je da sadašnji iznos smatra neprimjerenim s obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju, te da bi usvajanjem izmjena najviše zakonodavano tijelo pokazalo da je u kontaktu sa stvarnošću i problemima građana.

Izmjenom bi otpremnina bila ograničena na šest ostvarenih neto plaća zaposlenog iz prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa 12 prosječnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ili minimalno šest prosječnih neto plaća iz prethodne godine u BiH.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović istakao je da je potrebno da novi saziv Vijeća ministara BiH raspravi i objedini izmjene zakona koji su bili u proceduri godinu, dvije ili više, kako bi dobili kritički osvrt na sve što je njima definisano.

Dodao je da njegov klub neće podržati predložene izmjene dok Vijeće ministara ne da svoj osvrt i usaglasi prijedloge.

Također, delegati nisu usvojili ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.