open-navfaktor-logo
search
Zaduženja
Dom naroda FBiH: Zajam od 15 miliona eura za nabavku trolejbusa u Sarajevu
Za projekat izgradnje sanitarne deponije prihvaćeno zaduženje od pet miliona eura, a ona će riješiti dugogodišnje probleme sa otpadom na području Živinica, Banovića i Kladnja
23.01.2020. u 12:56
get url
text

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH okončali su nastavak sjednice na kojem su prihvatili zaduženja Federacije BiH za projekat "Javni prijevoz Sarajevo" i "Živinice Regionalna deponija za kruti otpad".

Sredstva zajma za prvi projekat u iznosu od 15.000.000 eura koristit će se za nabavku novih električnih trolejbusa i povezanih aktivnosti, u cilju poboljšanja razvoja infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu, kroz pristup čistom javnom prijevozu i povećanje kapaciteta efikasnosti usluga javnog prijevoza.

Za projekat "Živinice Regionalna deponija za kruti otpad" prihvaćeno je zaduženje u iznosu od 5.000.000 eura. Sredstva će se koristiti za izgradnju sanitarne deponije, što će riješiti dugogodišnje probleme sa otpadom na području Živinica, Banovića i Kladnja.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović najavio je da će 13. februara biti održana naredna redovna sjednica Doma, na kojoj se, između ostalog, trebaju razmatrati pitanja oko završetka konstituiranja Doma naroda, što podrazumijeva imenovanje stalnih radnih tijela, odbora i komisija.

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je, također, zaduženje Federacije kod Međunarodne banke za  obnovu i razvoj u iznosu od 16.366.193 eura za projekat "Energetske efikasnosti - dodatno finansiranje". Ova sredstva koristiti će se za unapređenje energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pružanje podrške za razvoj i implementaciju prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

Projekt će implementirati Jedinica za implementaciju projekta, formirana u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.