open-navfaktor-logo
search
Valerija Galić odgovorila
Može li Parlament BiH uopće razmatrati zakon o Ustavnom sudu kakav je uvršten u dnevni red
Sjednica Doma naroda je u ponedjeljak prekinuta zbog nedostatka kvoruma, kada su je napustili svi delegati iz reda bošnjačkog naroda, koji su rekli da je zakon protivustavan.
Autor: M. R. S.
23.03.2024. u 07:59
get url
text
Valerija Galić
Valerija Galić
FOTO: Faktor/Didier Torche
Nakon što je kompletan Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine napustio u ponedjeljak sjednicu ovog doma jer je u dnevni red uvršten zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić dala je odgovor na pitanje može li bh. Parlament uopće razmatrati zakon kakav je predložen.
Zakon o Ustavnom sudu BiH u proceduru je, drugi put, uputio SDS-ov delegat Želimir Nešković. Njime je predviđeno izbacivanje međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH, ali i način donošenja odluka i izbora sudija Ustavnog suda.
Galić je istakla da je tačno da je u Ustavu Bosne i Hercegovine predviđeno da Parlamentarna skupština BiH može odrediti drugačiji način izbora međunarodnih sudija, ali samo drugačiji način izbora, dok o svim drugim pitanjima Parlament BiH ne može odlučivati bez eventualne promjene Ustava BiH.
- Sva druga pitanja... Nema Parlamentarna skupština BiH bez eventualne promjene Ustava da odlučuje nekim drugim zakonom o nekim pitanjima koja se tiču Ustavnog suda. Kada je u pitanju drugačiji način odlučivanja, Ustav je odredio da kvorum za rad čini pet sudija. Pravila Ustavnog suda se dosnose većinom sudija, i nije nikakav drugi. Više je puta ponovljeno da Ustavni sud ne odlučuje teritorijalno, entitetski. Mi svi djelujemo u svom ličnom svojstvu, a ne svojstvu entiteta koji nas je izabrao. Za to postoje druge grane vlasti – rekla je Galić.
Sjednica Doma naroda je u ponedjeljak prekinuta zbog nedostatka kvoruma, kada su je napustili svi delegati iz reda bošnjačkog naroda, koji su rekli da je zakon protivustavan, a što je svojom izjavom potvrdila i Galić.
- Ne pada mi na pamet na dnevni red uvrstiti neustavan zakon – rekao je tada predsjedavajući Doma naroda bh. Parlamenta Kemal Ademović (NiP).
I Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda, istakao je da predloženi zakon duboko odudara od Ustava.
- Propisuje se organizacija, način rada i donošenje odluka Ustavnog suda, i to je temeljna suprotnost Ustavu jer Ustav je dao ovlaštenje Ustavnom sudu da sam propiše svoja pravila pa i kvorum i način odnošenja odluka. Ne može Paralment zakonom rješavati ova pitanja, a da prije toga ne promijeni Ustav – istakao je tada Džaferović.
Iz SNSD-a, HDZ-a, SDS-a i HDZ-a 1990 su potom optužili SDA da koči evropski put BiH?! Upravo glasovima delegata iz tih stranaka zakon o Ustavnom sudu je uvršten u dnevni red.
- Klub Bošnjaka ne može rizikovati da neki delegati kažu da neće glasati za zakon, a podržavaju njegovo uvrštavanje u dnevni red – obrazložio je Džaferović odluku o napuštanju sjednice.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.