open-navfaktor-logo
search
Usklađenost sa EU-om
Dom naroda sutra o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra principe Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
24.07.2023. u 20:47
get url
text

Vijeće ministara BiH je jednoglasno utvrdilo prijedlog ovog zakona s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u ovoj oblasti - navedeno je ranije iz te institucije.

Zastupnički dom državnog parlamenta danas je razmatrao prijedlog tog zakona, ali će se o njemu izjašnjavati na nekoj od narednih sjednica nakon što se završi procedura glasanja o uloženim amandmanima.

Dom naroda bi trebao razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2022. godinu.

Trebao bi biti razmatran i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o dopuni dnevnog reda sjednice tačkom koja glasi: Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH od Ministarstva sigurnosti BiH traži hitnu i cjelovitu informaciju o stanju sigurnosti za period od 1. 1. do 15. 6. 2023, s posebnim akcentom na sigurnost djece i maloljetnih lica, maloljetničku delikvenciju i posjedovanje, držanje i nošenje oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

Predviđeno je i razmatranje više izvještaja i informacija, te davanje saglasnosti za ratifikaciju jednog međunarodnog sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.