open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Dom zdravlja KS bez defektologa, roditelji u Beogradu plaćaju više od 2.000 KM: Novca ima, ali ne i adekvatne terapije
Iako je još 2. oktobra podnijela inicijativu za zapošljavanje osam defektologa u Javnu ustanovu Dom zdravlja Kantona Sarajevo, zastupnica u Skupštini KS prof. dr. Fatima Gavrankapetanović (SBiH) nikad nije dobila odgovor.
10.12.2023. u 21:14
get url
text

Kaže kako Vlada KS i Ministarstvo zdravstva, kojima je inicijativa podnesena, imaju mjesec dana da odgovore, što znači da je rok za njihovo izjašnjavanje davno prošao.

Pravilnikom predviđeni, ali...

- Stalno sam u kontaktu sa roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju, razgovaramo o brojnim problemima koje imaju, a jedan od gorućih je nedostatak defektologa. Razlog je vrlo jednostavan i jasan, ukoliko defektolozi tu djecu u prvih šest mjeseci njihovog života pregledaju i uspostave dijagnozu, zajedno sa neuropedijatrima, onda će liječenje biti puno efektnije i donijeti višestruku pomoć i djeci i roditeljima. Nažalost, to se godinama propušta. Ogroman novac se izdvaja za zdravstvo, a djeca su i dalje bez adekvatne terapije - naglašava Gavrankapetanović.

 Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović

Iz Sindikata JU Dom zdravlja KS naglašavaju kako ustanova već tri i po godine radi samo sa jednim defektologom-oligofrenologom, iako je u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta navedeno da bi dom zdravlja trebao imati ukupno devet defektologa, i to sedam somatopeda i dva oligofrenologa.

 VEZANI TEKST - Sofić: Rad s djecom od prve do sedme godine života mnoge bi spasio odlaska u Zavod u Pazariću

- Imali smo samo jednog defektologa-somatopeda na određeno vrijeme, kojem je nekoliko puta produžavan ugovor o radu, a onda je zbog moratorija na zapošljavanje zdravstvenih radnika u KS, po isteku posljednjeg ugovora i on ostao bez posla. To znači da djeca iz cijelog KS u primarnoj zdravstvenoj zaštiti više nemaju pristup ovim uslugama. Moratorij je u međuvremenu stavljen van snage, ali se stanje sa brojem defektologa-somatopeda nije promijenilo - kaže Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata JU Dom zdravlja KS.

 

 Jasmin Avdović

Avdović naglašava kako su do sada zastupnici iz tri političke stranke podnijeli sedam inicijativa Skupštini KS za zapošljavanje ovog izrazito deficitarnog katra, a jedna je stigla i od Upravnog odbora ustanove.

- Inicijative su usvojene od Skupštine KS, međutim, mi u sistemu još nemamo nijednog defektologa-somatopeda, iako je njihovo zapošljavanje na neodređeno vrijeme i samim tim finansiranje predviđeno Pravilnikom kojeg je odobrilo Ministarstvo zdravstva - navodi Avdović.

I dok nadležne zdravstvene vlasti u KS ne rade ništa kako bi najugroženijoj kategoriji - djeci sa posebnim potrebama - osigurali adekvatnu zdravstvenu zaštitu, broj mališana koji trebaju podršku defektologa iz godine u godinu u stalnom je rastu, na šta upozoravaju i stručnjaci.

Naime, nakon što se kod djeteta utvrdi da postoje odstupanja u psihomotornom razvoju, roditelji ih, prema riječima defektologa Amira Sofića, uglavnom vode kod privatnika, jer jedan defektolog-oligofrenolog, koji radi u Domu zdravlja Vogošća, ne može sve primiti.

- Roditelji djecu najčešće vode u Beograd i Zagreb. KS nema centar za timski pristup prema takvoj djeci. Ključni period, od prve do šeste godine, totalno smo zapostavili. To znači da u KS već godinama ne postoji rana intervencija. Jedan tretman sedmično je nedovoljan. S druge strane, opservacija u Beogradu traje 15 dana što košta više od 2.000 KM, plus smještaj. Znam da mnogi roditelji uzimaju neplaćena bolovanja da bi ih odveli na opservaciju i tretmane u susjedne Srbiju i Hrvatsku. Međutim, nakon povratka ovdje opet nailaze na zatvorena vrata, pa su primorani odvoditi djecu u udruženja i kod privatnika. Neka udruženja naplaćuju časove koji koštaju od 50 do 80 KM. Da bi se postigli rezultati djete svakodnevno treba podršku, pa izračunajte koliko je to mjesečno novca - kaže Sofić.

Amir Sofić

No nisu samo defektolozi problem. U KS teška situacija je i sa nedostatkom neuropedijatara. Prema riječima Gavrankapetanović, ima ih samo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i to svega dva, od koji jedan u martu iduće godine odlazi u penziju.

Nedostaju neuropedijatri i dječiji fizijatri

Ništa bolja situacija nije ni sa dječijim fizijatrima. Gavrankapetanović kaže da na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a radi samo jedna doktorica koja je trebala biti u penziji, ali su joj morali produžiti radni odnos jer je nema ko zamijeniti.

 VEZANI TEKST - KS ima jednog defektologa, ko neće da zaposli još: Dom zdravlja i Vranić zamajavaju javnost i pacijente

- Za neuropedijatre ja sam još prije pola godine podnijela inicijativu. Tih ljekara nema na tržištu rada, riječ je o subspecijalistima, a specijalistima pedijatrima jako malo treba da uđu u tu problematiku. Dovoljno je pola godine da rade sa neuropedijatrom i da mogu ući u proces rada. Da je Ministarstvo zdravstva odmah poslalo ljude na subspecijalizaciju sada bismo imali pet ljekara koji bi mogli raditi uz jednog neuropedijatra. Strah me da pomislim šta će se desiti kad početkom 2024. ostane jedan neuropedijatar. Zato mi je sve ovo strašno, koliko se čeka, a odgovora nema, ali ja ću biti uporna i dalje to ponavljati i u Skupštini KS i u Domu naroda Parlamenta FBiH. Mislim da je ovo sve rezultat manjka jedne dobre organizacije u cijelom zdravstvenom sistemu - navodi Gavrankapetanović.

Iako je određeni broj logopeda, prije nekoliko mjeseci primljen u Dom zdravlja, to je i dalje, kako kaže Gavrankapetanović, nedovoljno.

- Osim toga, ne možete podvoditi pod isto defektologa i logopeda, to su potpuno odvojene djelatnosti. I sami broj logopeda još nije dovoljan - zaključila je Gavrankapetanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.