open-navfaktor-logo
search
Do koga je
Dom zdravlja KS ima jednog defektologa; majka djeteta sa poteškoćama u razvoju ispričala kroz kakvu agoniju prolaze
Biti roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju nije lako nigdje, no to je naročito izraženo u Bosni i Hercegovini, u zemlji u kojoj sistem u mnogim segmentima zakazuje, pa su takve porodice često prepuštene same sebi.
17.12.2022. u 09:49
get url
text

Primjer je i Azra Sućeska iz Sarajeva, majka šestogodišnjeg djeteta sa problemima iz autističnog spektra koja, kako kaže, već dvije i po godine sa sinom prolazi kroz pravu agoniju.

Razlog je nedostatak defektologa koji su jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija karika u radu sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju.

Dijete završilo na antipsihoticima

Vjerovali ili ne, u vremenu kada je sve više djece koja trebaju njihovu podršku, u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo od maja 2020. radi samo jedan defektolog i to u Domu zdravlja Vogošća. Dakle, od Ilidže do Starog Grada nijedna javna zdravstvena ustanova nema defektologa.

Nakon što su 2019. saznali da maleni Adi ima poremećaje iz autističnog spektra, roditelji su se javili u Dom zdravlja Novi Grad kojem pripadaju. Problemi su, kaže Azra, odmah počeli u zakazivanju termina kod defektologa i logopeda.

- Kod defektologa se moglo uglavnom jednom sedmično, ali je bilo upitno možemo li dobiti termin zbog velike gužve. Uspjeli smo nekako doći do defektologa Amira Sofića kod kojeg smo išli malo više od pola godine da bi nam on jedan dan samo javio kako više ne možemo dolaziti jer nije dobio produženje ugovora o radu - priča Azra.

Rad sa defektologom najvažniji je u ranom rastu i razvoju djeteta sa poteškoćama jer se tada dijete uči pravilnom ponašanju.

- Mi to nismo imali dvije i po godine, a rezultat toga je da je Adi krenuo u regresiju, postao je jako agresivan. Tražili smo spas kako smo znali i umjeli. Iako je dijete zdravstveni osiguranik, morali smo plaćati tretmane defektologa kod privatnika, gdje 45 minuta košta između 30 i 40 KM - priča nam ova majka.

Zbog izražene agresivnosti roditelji su Adija morali odvesti na Kliniku za neuropsihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje mu je neuropsihijatar propisao terapiju. Na kraju je, kaže, završio na antipsihoticima. 

- Terapija nije djelovala, pa smo se opet javili ljekaru koji je potom propisao lijekove za šizofreniju. Mi to odmah nismo znali. Adi je uzimao terapiju, ali je i dalje bio jako agresivan da ga je 10 osoba moralo čuvati. U školi je bacao stolice, razbio televiziju, gađao učiteljicu... Nismo znali šta se dešava jer to nije ličilo na naše dijete. U međuvremenu smo saznali da mu je propisana terapiju za šizofreniju koju Adi nema. Prekinuli smo s tim i otišli ponovo privatno kod neurospihijatra u Travnik koji nam je rekao da tu terapiju dijete ne smije koristiti i promijenio je. U međuvremenu kontaktirali smo Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i zakazali pregled Adija kod njihovog neurologa za djecu. Pitao je da li znamo za novu terapiju matičnim ćelijama te poslao predračun od 18.000 eura za operaciju u Turskoj. I Sofić nam je potvrdio da je i on čuo da terapija matičnim ćelijama pomaže autističnoj djeci i obećao da će i on pokušati pomoći jer se, iako neopravdano, osjećao krivim zbog stanja u kojem se našlo moje dijete - ispričala nam je Azra Sućeska.

Iz Sindikata zdravstva JU Dom zdravlja KS kažu kako je u Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta jedva vraćena stavka da ustanova ima sedam defektologa. No Dom zdravlja godinama je imao dva, a od maja 2020. ima samo jednog defektologa.

Sofić je u JU Dom zdravlja KS kao defektolog radio četiri godine prije nego što mu je u maju 2020. prestao ugovor o djelu.

Dijete završilo na antipsihoticima

- Kad sam odlazio, obećano mi je da pratim konkurs koji je objavljen u septembru iste godine, ali je poništen zbog moratorija na zapošljavanje. Ministar zdravstva Haris Vranić i Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, sa kojima sam razgovarao, ponudili su saradnju da se defektolozi što prije prime u ustanovu. Nije mi jasno ko koči. Upravni odbor je saglasan, a znamo ko izdaje naloge. Generalni direktor Abel Baltić tu jedino može da urgira ili ne - pojašnjava Sofić.

Kako bi se ukazalo na značaj defektoloških tretmana u ranom rastu i razvoju djece sa poteškoćama u razvoju, roditelji su se u nekoliko navrata obraćali menadžmentu JU Dom zdravlja KS.

I Skupština KS do sada je podnijela šest inicijativa za zapošljavanje defektologa u domove zdravlja i to Smiljana Viteškić četiri te Amra Hasagić i Damir Filipović po jednu inicijativu.

Softić dodaje da je značaj rane interevencije ogroman, ali da su mu pedijatri iz JU Dom zdravlja KS nakon njegovog odlaska u više navrata javljali kako je veliki priliv djece koja trebaju podršku defektologa te da ne znaju kome da ih šalju.

- Najveći efekti postižu se od prve do treće i od treće do šeste godine života djeteta. Tada je plasticitet mozga najviše iskoristiv. Nakon šeste godine rezultati su sporiji. Pošto je vrijeme za školu, takva djeca upisuju se u redovne osnovne škole, čime se pravi veliki problem obrazovanju jer dijete nije spremno - naglasio je Sofić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.