open-navfaktor-logo
search
Koštaju blizu 400.000 KM
Dom zdravlja KS nabavlja uniforme, radnici ljuti: Ne mogu se sterilizirati, kao da navučete najlonsku vreću
Nakon više od 15 godina Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo radnicima, od ljekara do higijeničarki, nabavlja uniforme.
12.01.2023. u 07:51
get url
text

Svi usposlenici ovih dana dobili su na mail obavještenje o tome da se ušlo u proceduru nabavke radnih uniformi, a dobili su i po jedan primjerak kako bi probali.

I ništa tu ne bi bilo sporno, čak je i pohvalno da nakon više od decenije napokon dobiju uniforme, a ne da ih sami kupuju kako su to do sada radili, da te uniforme, kako nam reče nekoliko radnika koji su se obratili redakciji Faktor, odgovaraju poslovima koje obavljaju.

Dobit će po jednu

Prema njihovim riječima, uniforme koje su dobili da probaju su dvodjelne, (hlače i bluza koja se ne može kopčati) u bojama i skrojene od materijala koji se ne može prati na 90 stepeni Celzijusa niti sterilizirati, što je poseban problem za one koji su tokom rada u doticaju sa krvlju, poput radnika u laboratorijama i stomatologa.

Problem su, dodaju, i brojevi pa neke uniforme sa brojem 54 su manje od onih koje nosi broj 52.

- Najavljeno nam je da ćemo dobiti samo po jednu uniformu što je nevjerovatno jer svaki zdravstveni radnik u svom ormaru na poslu mora imati barem još jednu jer nikad ne znate hoćete li se tog dana uprljati krvlju, nečim drugim, oznojiti jer ste imali gužvu na poslu... Kvalitet je jako loš, mi moramo raditi u pamučnim uniformama, i svaka koju sam do sada kupio je pamučna. Kažu imat ćete ispod pamučnu majicu, dat će nam po jednu jer i njih nabavljaju. Šta nam znači jedna, svaki dan morate drugu donijeti, a bude dana kada se morate presvući i na poslu, naročito ljeti. Mogu i tri pamučne majice obući ispod uniforme koju nam nabavljaju, neće mi pomoći jer se osjećam kao da me je neko zatvorio u najlonsku vreću - kaže naš sagovornik (ime i prezime poznato redakciji).

Kako bi ukazali na propuste koji su napravljeni i zaštitili zdravlje uposlenika, reagirala je i Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja KS (OSOJUDZKS), koji su, na upit našeg novinara, sve potvrdili i kazali kako su prema menadžmentu ustanove uputili zahtjev u kojem su, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu Federacije BiH i Zakonom o vijeću uposlenika FBiH, izrazili nezadovoljstvo i protivljenje ovakvoj odluci menadžmenta, koju smatraju zdravstvenom prijetnjom za sigurnost zaposlenih, ali i građana KS.

 

- U skladu sa našim saznanjima, ustanova potražuje sljedeće vrste opreme za rad: bluza za ljekare, hlače za ljekare, bluza za medicinske sestre, hlače za medicinske sestre, hlače za vozače, prsluk za vozače, mantili za higijeničarke, mantili za portire, radni mantil za STP, sve izrađeno od kepera sastava 65 posto polyester, 35 posto pamuk, specifične težine 190-200gr/m2, skupljanje materijala dva do tri posto pri pranju na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa. Dakle, svi imaju isti sastav tkanine, samo su boje i "krojevi" drugačiji. Nadamo se da je svima koji su učesnici procesa nabavke ovih uniformi poznato i jasno da one moraju biti od materijala koji podnosi temperature sterilizacije i uništavanja mikroorganizama, s obzirom na to da se radi o potencijalno zaraznom materijalu, da moraju biti prozračni i sprečavati prekomjerno znojenje jer naši poslovi nisu statični, nego se obavljaju dinamičnim kretnjama - stoji u dopisu OSOJUDZKS.

U zahtjevu se dalje navodi "kako su kontaktirali neke od vodećih dobavljača uniformi sa područja BiH od kojih su dobili odgovore kako se samo bijele uniforme mogu prati na 90 stepeni Celzijusa, a ostale (u boji) do 60, iako je preporučeno da se to ipak radi na samo 40 stepeni Celzijusa". "Autoklaviranje i druge vrste termičke sterilizacije nisu uopće opcija".

- Tražimo od JUDZKS da ubuduće o istim ili sličnim postupcima savjetuje Sindikat jer u ovom slučaju niko nije našao za shodno da kontaktira povjerenika o zaštiti na radu. Također, tražimo da se od dobavljača zatraži tkanina koja će zadovoljiti minimume sigurnosti na radu. Ukoliko dobavljač ne može ispuniti zahtjev iz tačke 2, onda zahtijevamo da JUDZKS odustane od nabavke višebojnih uniformi i da u skladu s tvrdnjama dobavljača do kojih smo mi došli, a koji jednoglasno ističu da se samo bijele uniforme mogu prati na 90 stepeni, nabave bijele za ljekare i stomatologe bez crvene pruge jer nijedan dobavljač nije garantovao da ova boja neće uništiti ostatak uniforme na pranju pri temperaturi od 90 stepeni, bijele sa plavom-tirkiznom okovratnom ili drugom prugom za medicinske sestre-tehničare i zdravstvene tehničare i bijele uniforme sa plavom-teget prugom za kadar koji ima završen VSS - 240 ECTS fakultet - stoji u dokumentu.

U slučaju da Dom zdravlja KS ne uvaži nijedan od zahtjeva, kako je navedeno u zahtjevu, Sindikat će temeljem čana 53, stav 1, Zakona o zaštiti na radu FBiH, ali i člana 25. Zakona o vijeću uposlenika FBiH, odluku ustanove o nabavci uniformi smatrati ništavnim. To znači da će se svim uposlenicima u JUDZKS savjetovati da nisu u obavezi nositi uniforme.

Na kraju, kako piše, ukoliko se menadžment Doma zdravlja ogluši na njihov zahtjev, oni će iskoristiti i član 74. Zakona o zaštiti na radu FBiH, odnosno cijeli slučaj prijavit će nadležnoj inspekciji.

Šta kažu u JU Dom zdravlja KS

Koja je firma izabrana za izradu uniformi, koliko će to koštati, te šta će uraditi po pitanju zahtjeva iz Sindikata, pitali smo menadžment JU Dom zdravlja KS.

Odgovor koji smo dobili prenosimo u cijelosti:

- Kupovina 7.120 odjevnih predmeta (bluze, majice, pantalone, prsluci, mantili) urađena je nakon provedenog postupka javnih nabavki pri čemu su ispoštovane sve zakonske procedure. Cilj je informisati svo osoblje JU Dom zdravlja KS i na taj način vizuelnom identifikacijom (različitim bojama označeni ljekari, srednji medicinski kadar, radnice na higijeni, portiri, domari...) uvesti red. Za ovu kupovinu odabrana je firma Green Soft doo Zenica koja upošljava više od 50 posto invalidnih lica. Prije sklapanja Ugovora u postupku javnih nabavki vodilo se računa o svim potrebnim certifikatima i na osnovu dostavljenih uzoraka, prema obavezama u Ugovoru, u narednom periodu slijedi šivanje i distribucija odjevnih komada čija je vrijednost definisana i u Ugovoru koji je objavljen na Portalu javnih nabavki, a iznosi 399.496, 50 KM sa PDV-om. Po objavljivanju tenderske procedure javila su se dva ponuđača - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz menadžmenta JU Dom zdravlja KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.