open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Dr. Baljić o trenutnom stanju epidemije COVID-19, o broju zaraženih i hospitaliziranih
Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na današnjoj press konferenciji iznijeli su posljednje informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS.
27.11.2020. u 11:01
get url
text

Prema riječima Kemala Beganović, člana Kriznog štaba KS, u posljednja 24 sata obrađeno je 820 testova na koronavirus, koji su uzeti u vremenskom periodu od 23. do 26. novembra.

- Od toga je 239 novozaraženih. Njih 159 ili 65,27 posto su već u samoizolaciji ili pripadaju porodičnim klasterima ili su imali kontakt sa oboljelima od COVID-19. Dobra vijest je da je broj izliječenih i oporavljenih u posljednja 24 sata dvostruko veći do broja novozaraženih, ali je loša ta da smo nažalost imali 11 smrtnih ishoda – istakao je Beganovć.

Na respiratoru 14 pacijenata

Dodao je da su trenutno hospitalizirana 364 pacijenta, od kojih se 276 nalazi u bolnicama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i izolatoriju Podhrastovi, dok je 88 pacijenata hospitalizirano u Općoj bolnici.

- Na respiratornoj potpori nalazi se 14 pacijenata, a sa hospitalizacije je otpušteno 28 pacijenata. Do sada smo, od 30. januara do 26. novembra, ukupno imali 19.001 zaraženog, 14.594 izliječenih, a trenutno je aktivno 4.216 slučajeva. Imali smo 236 smrtnih iskoda – kazao je.

Prema riječima dr. Rusmira Baljića, šefa Infektivne klinike KCUS-a, do sada se nisu uzimali izvještaji o svim Covid-pacijentima u KCUS-u, već samo u izolatoriju Podhrastovi, pa se sticao dojam o malom broju hospitaliziranih.

- To nažalost nije bilo tačno. Broj hospitaliziranih varirao je od 270 do 299 pacijenata. Sada ih je 276. Isto tako moram napomenuti da je negdje oko 180 uposlenika KCUS-a trenutno na bolovanju iz različitih razloga - ili je u pitanju razvijena forma Covid-bolesti ili su u izolaciji zbog pozitivnih kontakata. Što se tiče samog rada KCUS-a u proteklom periodu, moram napomenuti da je u našoj Klinici za mikrobiologiju urađeno 107.169 PCR testova, da je u izolatoriju Podhrastovi, na samoj toj lokaciji, urađeno 1.222 CT pregleda za Covid-pozitivne pacijente i 2.241 RTG pregled, dok je Klinička biohemija samo na lokaciji Podhrastova uradila 113.719 usluga, dakle u pitanju su uglavnom pretrage krvi – istakao je.

Dr. Baljić je dodao da u isto vrijeme u Klinici za infektivne biolesti, uključujući izolatorij Podhrastovi, koji je sastavni dio te klinike, bilo 1.648 hospitaliziranih pacijenata, uz još 517 pacijenata koji nisu Covid-pozitivni.

- Također, COVID-19 pacijenti su smještavani u druge klinike internističke discipline. Njih 320 je za ovaj period prošlo te klinike. Kroz opservacioni put, dakle oni pacijenti koji dolaze pod sumnjim na kovid, koji se moraju testirati ili retestirati, prošlo je oko 1.300 pacijenata, a u okviru hirurških disciplina u ovo vrijeme urađeno je 6.615 zahvata, a 29 operativnih zahvata je urađeno za Covid-pozitivne pacijenete – kazao je.

Najbolji u regionu

On se zahvalio stanovništvu Kantona Sarajevu, posebno na provođenju mjera koje je uveo Krizni štab.

- Znate da su te mjere bile itekako osporavane, pogotovo nošenje maski i smanjenje broja ljudi koji se smiju okupljati. Međutim, danas imamo takvu situaciju da smo jedini u regiji sa smanjenjem broja novozaraženih pacijenata. Pogledajte druge zemlje u regionu, Hrvatsku i Srbiju, u kojima tek danas kreću sa nekim rigoroznijim mjerama i te mjere su mnogo rigoroznije nego one u KS. Još jednom, zaista hvala stanovništvu što je omogućilo da za ovu epidemiološku situaciju možemo reći da je pod kontorolom. Ne možemo još reći da je dobra, ali ako imate u vidu da je broj novozaraženih u KS išao više od 800, a danas je ispod 300, možemo reći da smo u jednoj finoj fazi silazne putanje i nadam se da je sada pod kontorolom.

Dodao je da ne treba zaboraviti da smo prije 15-ak dana imali izbore, te da su izboru u Srbiji i Crnoj Gori doveli do eksplozije novih slučajeva.

- Kod nas, hvala Bogu, vidite da nema povećanja, čak imamo i smanjenje novih slučajeva. Mi smo jedan discipliniran narod, i treba samo da se nastavimo ponašati na ovaj način i sigurno ćemo biti prvi u redu kojiće staviti ovo pod kotrolu. Želim da demantujem glasine i kažem da mi nikada nismo razmatrali opciju potpunog lockdowna, kakav je bio u martu i aprilu i to zaista nećemo razmatrati. Imamo razumijevanja za naše ljude i ekonomiju, to se sigurno neće desiti u narednom periodu. Dodatno ohrabrenje nam daju i ovi razultati. Uspjeli smo i bez tog zatvaranja, bez onoga što rade mnoge evropske zemlje, da lagano stavljamo pandemiju pod kontrolu. Ako ovako nastavimo u narednom peridu, sigurno se možemo nadati boljim rezultatima – naglasio je dr. Baljić.

Antibiotike ne uzimati na svoju ruku

Poručio je građanima da terapiju ne uzimaju na svoju ruku, jer svaka terapija zahtjeva konsultaciju sa ljekarom.

- Ovdje se pogotovo radi o antibioticima. To je nešto što se ne može uzimati na svoju ruku. Može se samo napraviti dodatna šteta. Ukoliko je zaista taj lijek indiciran, on će biti preporučen od strane ljekara kojem se javite. Postoje protokoli liječenja i bitno je da imate na umu da sami ništa ne radite. Isto tako bih zamolio građane koji imaju teže kliničke forme da se ne liječe kod kuće. Nažalost, svjedok sam u posljednje vrijeme da nam dolaze pacijenti koji su teškim kliničkim slikama i duže vremena liječeni kući, odbijali hospitalizaciju i onda kada dođu jako se malo može učiniti po pitanju njihovog kliničkog stanja.

Dodao je da je Kanton Sarajevo nabavio i antivirusni lijek Favipiravir, koji ima jako dobra dejstva i pokazao se odličnim u nekim zemljama.

- Stavit će se na raspolaganje bolničkim ustanovama. To nisu lijekovi koji se mogu tek tako uzimati i potrebno je uraditi dodatne pretrage i odrediti da li uopće može da se primi taj lijek. Imamo fina iskustva sa njim, nadam se da će biti još bolja. Molim vas, nsastavimo da se pridržavamo ovih mjera. I sami vidimo da daju rezultate i dat će još bolje rezultate, da bi ako Bog da u narednu godinu ušli još relaksiraniji. Ne očekujte da će COVID-19 prestati kada dođe vakcina, jer se neće svi vakcinisati. Ono što je najbitnije je da moramo ovu pandemiju držati po kontolom, a to znaći da od 350 hospitaliziranih možda imamo 30 do 50. Sve je do nas, molim vas da odgovornost pokazujemo i dalje – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.