open-navfaktor-logo
search
Procedura ZZOHNK
Dr. Omerović: Pacijent ima pravo birati bolnicu; Bago: Izdvajaju 100 miliona bez javnih nabavki, zakazalo je pravosuđe
Nova procedura Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZOHNK) o slanju, primanju i zakazivanju pregleda iz primarne u specijalističku zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona ovih dana izazvala je pravu buru u javnosti.
13.03.2023. u 08:38
get url
text

U dokumentu kojeg je ZZOHNK objelodanio prije desetak dana između ostalog navedeno je: "Sveučilišna klinička bolnica Mostar pripadajuća je ugovorna zdravstvena ustanova za domove zdravlja Mostar, Čitluk, Čapljina, Stolac, Neum, Ravno i Rama.

Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" pripadajuća je zdravstvena ustanova za domove zdravlja Stari Grad Mostar, Jablanica, Uzinovići i Šćipe, dok je Opća bolnica Konjic pripadajuća zdravstvena ustanova za Dom zdravlja Konjic".

VEZANI TEKST - NES i SBiH: Nova procedura ZZO HNK dijeli zdravstvo po nacionalnoj osnovi i granicama zamišljene "Herceg Bosne"

Cilj su bile dalje podjele

Reagirali su građani, nevladine organizacije, političke stranke..., navodeći, između ostalog, kako ovakvom odlukom ZZOHNK dijeli građane, odnosno pacijente po nacionalnoj osnovi, te da se njom nastoje pratiti granice zamišljene "Herceg Bosne", čime su grubo prekršeni osnovni medicinski postulati i zakletve.

Prešutno, onako kako ju je i donio na nivou menadžmenta, ZZOHNK prije nekoliko dana "spornu proceduru" stavio je van snage.

- Nakon obavljenog razgovora s ugovornim domovima zdravlja i bolnicama u HNK, procedura slanja i upućivanja osiguranika na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nastavit će se provoditi kao i prethodnih godina - odgovor je koji smo dobili iz ZZOHNK.

Dr. Safet Omerović

- Ovako nešto nikako nije moglo opstati, pogotovo ako uzmemo u obzir kako je doneseno jer zakoni koji reguliraju zdravstvenu zaštitu i zdravstvene usluge takvu mogućnost nisu ni predvidjele - kaže dr. Safet Omerović, zastupnik SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, nekadašnji federalni ministar zdravstva i dugogodišnji ljekar u Kantonalnoj bolnici u Mostaru "Dr. Safet Mujić".

Na nivou kantona sve zdravstvene ustanove na dispoziciji su pacijentima i niko nema pravo, kaže Omerović, uvjetovati pacijenta da iz primarnog nivoa zdravstvene zaštite odlazi u samo određene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa.

- U HNK su dvije bolnice koje pružaju i sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu. U spornoj proceduri navedeno je da će iz Doma zdravlja Stari Grad Mostar pacijenti moći samo u Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić". To ne može tako jer pacijent ima pravo birati u koju će bolnicu ići. To je segregacija i takve pojave ne mogu se tolerirati, to nije u duhu sa Konvencijom o ljudskim pravima, pravima na zdravlje, zakonima o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, pravima pacijenata – dodaje Omerović.

Smatra "kako je jasno da se radi o ishitrenoj odluci sa nekom namjerom, vjerovatno političkog tipa".

- Vjerovatno su cilj bile dalje podjele, kojih nam je ionako previše. Čini mi se da se neki projekti, koji nisu ostvareni agresijom na BiH od 1992. do 1995. godine, sada se, nakon toliko vremena, ponovo pokušavaju ostvariti u smislu nekih novih teritorijalnih podjela kada je u pitanju FBiH, odnosno HNK - istakao je Omerović.

Sva tri zakona u HNK se grubo krše

U Federaciji BiH tri su zakona u oblasti zdravstva – Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o pravima pacijenata. Prema riječima Marina Bage, člana NVO mreže Naše društvo, u HNK sva tri godinama se grubo krše.

- Zdravstvene usluge se po našim zakonima ugovaraju sistemom javnih nabavki i novac prati pacijenta. Dakle, putem javne nabavke ZZOHNK mora osigurati najbolju moguću zdravstvenu uslugu u kantonu, ako ne tu, onda na nivou BiH. Imamo primjere da pacijenti iz Goražda, Travnika, Tuzle, Bihaća dolaze u Mostar kod privatnika kako bi bili podvrgnuti skupim dijagnostičkim metodama u roku od 24 sata i da ništa ne plate. To je taj put! Međutim, u HNK nikako ne rade javne nabavke, a ugovaranje je tajno. Mi smo već petu godinu na sudu sa bivšim direktorom ZZOHNK zato što on ne da ugovore iz zdravstvenih institucija, prvo, jer rade protivzakonito, a drugo - očito je da u njima ima nešto što oni ne žele da izađe u javnost. Međutim, ono što svi trebaju znati jeste – da je to novac građana HNK, a ne Zavoda – navodi Bago.

Marin Bago

Naglašava kako se u HNK za zdravstvene usluge izdvaja više od 100 miliona KM potpuno nezakonito, bez javne nabavke.

- Plaćanje je paušalno, samo se zdravstvenoj instituciji prebace sredstva. U takvim slučajevima nemoguće je vršiti sistem kontrole - kad ne znate šta plaćate - kako ćete onda provoditi kontrolu kvaliteta izvršene zdravstvene usluge ako je ikako izvršena - ističe Bago.

Napominje kako je ključni problem u HNK to što pravosudni organi, naročito Tužilaštvo, ne rade svoj posao.

- Mi smo prije više od godinu podigli krivičnu prijavu tešku 500 miliona KM upravo zbog proizvoljnog i samovoljnog trošenja novca u zdravstvu suprotno zakonu. Još čekamo da neko nešta uradi. Pozadina je – protivzakonito poslovanje i postupanje s ciljem ostvarivanja ličnih i stranačkih interesa – navodi Bago.

Zbog svega, ispaštaju građani, odnosno pacijenti u HNK, ali i zdravstveni radnici, kaže naš sagovornik.

- Kada bi se plaćalo po obimu, vrsti i kvaliteti, kako nalaže zakon, najbolji zdravstveni radnici (ljekari, medicinske sestre) ostvarili bi svoj status, i finansijski, i društveni, i stručni. To im ZZOHNK godinama onemogućava i to je razlog zašto nam svakodnevno odlazi medicinski kadar iz zemlje – zaključio je Bago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.