open-navfaktor-logo
search
U izbornoj noći
Drama u Centru: Čopelja privodila policija, kakva je uloga Kemala Ademovića, ko je "montirao" novinare?
U izbornoj noći 15. novembra odvijala se prava drama na jednom od biračkih mjesta u sarajevskoj općini Centar, u prostorijama Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić".  
20.11.2020. u 17:42
get url
text

Po pozivu člana biračkog odbora Senada Ademovića (kandidiranog ispred Naroda i pravde), intervenisala je policija, koja je privela člana Općinske izborne komisije Centar Nasera Čopelja. Dva policijska inspektora su sučeljavanjem Ademovića i Čopelj utvrdila da je član OIK-a Centar tokom obilaska ovog biračkog mjesta postupio ispravno i u skladu sa zakonskim propisima, te da nema nikakvog krivičnog djela.

- Tada sam im rekao da ima krivičnog djela, a to je lažno prijavljivanje koje je počinio Ademović, te ometanje službene osobe u izvršavanju dužnosti. Te noći, svi ataci na mene od strane Ademovića, ne samo verbalni nego i fizički, kulminirali su intervencijom policije. Zaista, ovakvo što sebi nikada nisam dozvolio da mi se dogodi, a neću ni sada preći preko toga. Neko će odgovarati za kaljanje moga obraza i časti - pojašnjava Čopelj za Faktor.

VEZANI TEKST - Čopelj: Konaković me izložio javnom linču i presudio, ako ne dobijem izvinjenje, tužit ću ga

Priča nam kako je i jako indikativno da su na tom biračkom mjestu, u vrijeme kada ga je policija privela, bile brojne novinarske ekipe i TV kamermani, ali da su se razišli nakon što je došao politički direktor Naroda i pravde Kemal Ademović i rastjerao ih.

- Cilj je bio oblatiti me, prikazati nečasnim, nemoralnim, kriminalcem koji krade glasove na izborima, a da to sve zabilježe novinari. Čudno mi je i dalje odakle Kemal Ademović da se iznenada stvori, ali vrijeme pred nama pokazat će sve, kockice se će se posložiti – ističe Čopelj.

A kako je sve zapravo krenulo?

Prvi predsjednik biračkog odbora sa tog biračkog mjesta napustio je prostorije škole odmah ujutro u 9 sati i više se nije ni vraćao. Po zatvaranju biračkih mjesta u 19 sati, pojašnjava nam Čopelj, članovi biračkog odbora završavaju popunjavanje obrazaca, brojnog stanja i započinju sa brojanjem glasova kandidata za načelničku poziciju.

Nakon prebrojanih glasova za načelnika popunjava se i obrazac za zbirne rezultate.

- Članovi OIK-a uzimaju kopiju zelene boje navedenih obrazaca kako bi saopćili te podatke CIK-u, koji odmah poslije toga, a prije ponoći, objavljuje neslužbene preliminarene rezultate za načelničke pozicije u BiH. Tako je trebalo biti i u noći 15. novembra, ali sve se zakompliciralo bez potrebe zbog čudnih reakcija člana biračkog odbora Senada Ademovića - pojašnjava nam Čopelj.

Kada je došao na biračko mjesto broj 136-A-076 u prostorije OŠ "Safvet-beg Bašagić", Čopelj je zatražio navedene obrasce od predsjednika tog biračkog mjesta Senada Tire.

- Uzeo sam obrasce, i tada je član biračkog odbora Senad Ademović, koji je tokom dana konstantno vikao na mene i to svaki put kad bi došao u obilazak, radi pružanja stručne asistencije, na biračkom mjestu, gdje je od samog starta krenulo po zlu. Podsjećam, prvi predsjednik biračkog mjesta je otišao odmah ujutro i više se nije vraćao. Zaista ne mogu da dokučim razlog zbog čega se Ademović derao na mene. Spočitavao mi je da je biračko mjesto 5 sati radilo bez predsjednika, što uopće nije trebao biti razlog da se ono zatvori, jer na njemu rade četiri člana biračkog odbora. Pod izgovorom da je radio bez predsjednika čak je i fizički nasrnuo na mene - kaže Čopelj.   

Situacija je, navodi naš sagovornik, eskalirala kada je uzeo dva zelena obrasaca i krenuo sa njima.

- Tada se Ademović dreknuo da vatim obrasce i da ne smijem izaći izvan prostorije dok ih ne vratim. Pojasnio sam mu da je to uobičajena procedura i da njemu ostaju ti isti obrasci u originalu i još tri kopije. To mu očigledno nije bilo dovoljno, te je poput policijskog istražitelja nastavio da me ispituje, a ja sam mu kazao da nemam namjeru odgovarati mu niti bilo šta objašnjavati, s obzirom na to da sam njemu i ostalim članovima biračkih odbora to predavao na obaveznoj obuci – nastavlja Čopelj.

Poručio je Ademoviću da nema više vremena zadržavati se jer sa još nekih 10-ak biračkih mjesta mora sakupiti te obrasce i donijeti ih u sjedište OIK Centar.  

- Otišao sam, ali Ademović poziva policiju oko 22 sata, koja me u policijskom autu dovozi do tog biračkog mjesta, gdje ulazim u pratnji policijskih inspektora. Inspektori su nakon što su nas saslušali, kazali Ademoviću da sam uradio sve što je po zakonu. Međutim, mnogo poznatiji Ademović, Kemal saznavši da sam zaprijetio njegovom Senadu pred inspektorima, krivičnim prijavama i sudom, stvorio se ispred škole i rastjerao novinare koji su vjerovatno planirali da ospu paljbu po meni, i planirana predstava za javnost im je pokvarena – navodi Čopelj.  

Na kraju, pita se da li će moćni Kemal Ademović rastjerati policiju i tužioce, kao što je to uradio sa novinarima, te da će se sada pokazati da li je policija servis građana ili alatka u rukama samo moćnih političara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.