open-navfaktor-logo
search
Vodostaji rijeka u porastu
Drina prijeti da zaplavi domaćinstva u Janji, kod Foče poplavljene kuće, privredni i ugostiteljski objekti
Zbog obilnih padavina tokom protekle noći došlo je do rasta vodostaja u Bosni i Hercegovini.
17.12.2022. u 18:22
get url
text

Gradska uprava Bijeljina saopćila je da je Drina u porastu i uputila apel stanovništvu koje živi uz rijeku u Janji, Amajlijama i Popovima da ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Usljed obilnih padavina, kako se navodi, u gornjem toku rijeke Drine došlo je do znatnog rasta vodostaja, koji je u 13 sati na vodomjernoj stanici Radalj iznosio 361 centimetar, odnosno u porastu je za 121 centimetar u protekla 24 sata.

Protok rijeke Drine na Hidroelektrani Zvornik u 13 sati iznosio je 1.428 metara kubnih u sekundi.

Vodostaj Drine i dalje ima tendenciju rasta, u 19 sati najavljen je protok na HE Zvornik od 1.900 metara kubnih u sekundi te se u večernjim satima može očekivati djelimično izlivanje rijeke Drine u priobalnim područjima, odnosno u vikend naseljima u Janji, Amajlijama i Popovima.

Bujične poplave napravile su tokom protekle noći velike štete širom općine Foča, na Tjentištu, Popovom Mostu, Barakovcu, Dragočavi i Bastasima, javlja Srna.

Prilikom padavina formirane su bujice koje su nanosile blato i mulj. Ugroženi su i poplavljeni domaćinstva, ugostiteljski i privredni objekti i garaže, te nekoliko objekata u Nacionalnom park "Sutjeska".

Ekipe Civilne zaštite su na terenu, pružaju pomoć ugroženima, sagledavaju štetu i prave plan za sanaciju.

Vodostaji svih vodotokova na području BPK Goražde također su u porastu te je vodostaj rijeke Drine izmjeren jutros u osam sati iznosio 210 centimetara, vodostaj Prače 85 i Koline 59 centimetara.

Zabilježen je porast vodostaja i rijeke Neretve (190 centimetara u Glavatičevu, 745 centimetara u Mostaru), Bune (263 cm na Buni), Trebižata (314 cm na Humcu) i Bregave (95 cm u Stocu), ali za sada nema opasnosti od izlijevanja, navedeno je iz Federalnog operativnog centra.

Na području Unsko-sanskog kantona tokom protekle noći kiša je prouzrokovala blagi porast vodostaja rijeka na području Kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.