open-navfaktor-logo
search
Tako on to vidi
Dritan Abazović prvi čestitao "Četvorki": Talas promjena kao u Crnoj Gori
Dritan Abazović, lider crnogorske URA-e, zahvaljujući kojoj su krajnji desničari u poziciji da predvode vlast u Crnoj Gori, prvi je još sinoć čestitao na rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. 
16.11.2020. u 11:45
get url
text

Kolicija "Četvorka", koju čine lijevo-liberalne stranke Naša stranka i SDP, desnica Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i radikalna desnica Narod i pravda, ostvarila je značajan rezultat u Kantonu Sarajevo na Lokalnim izborima 2020 u Bosni i Hercegovini. S tim da, nekada najveća ljevičarska stranka SDP nije dobila niti jedno načelničko mjesto u KS. Oni su uglavnom podržavali desničarski NiP. 

U Banjoj Luci gradonačelničku poziciju osvojio je Draško Stanivuković, kandidat PDP-a, poznat po nacionalističkim stavovima, negiranju genocida u Srebrenici i veličanju četničkog pokreta. Bio je jedan od učesnika litija u Crnoj Gori koje su uveliko kumovale dovođenju na vlast klerofašističkih snaga u Crnoj Gori, a kojima je svaki vid podrška davala Srpska pravoslavna crkva, prvenstveno nedavno umrli mitropolit Amfilohije Radović.

U ostatku Bosne i Hercegovine, manje-više nije došlo to bitnijih promjena. To što se desilo na Lokalnim izborima u BiH Abazović vidi na isti način kao i posljednje izbore u Crnoj Gori. 

Abazović je na Twitteru ocijenio da se "talas promjena iz Crne Gore proširio u Bosnu i Hercegovinu"

- Region zaslužuje više. Svi želimo novu vrijednost, nove ljude i novu nadu. Čestitam! Građani - uzmite svoju slobodu! - napisao je Abazović. 

Inače, sa Abazovićem u koaliciji u Crnoj Gori je i Stranke pravde i pomirenja, na čijem čelu je Muamer Zukorlić, bivši muftija, zastupnik u Skupštini Srbije, osoba bliska Elmedinu Konakoviću, šefu NiP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.