open-navfaktor-logo
search
Maksimalan iznos
Dugoročno zaduženje RS-a u 2024. godini iznosit će blizu milijardu maraka!
Vlada RS-a predložila je odluku o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2024. godinu u maksimalnom iznosu do 951,7 miliona KM. 
04.12.2023. u 17:30
get url
text

Prijedlog ove odluke naći će se pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a na predstojećoj sjednici koja počinje 12. decembra.

- Ovom odlukom propisan je maksimalni iznos za dugoročno zaduženje RS-a za 2024. godinu. Potrebna sredstva mogu se pribaviti emisijom obveznica na domaćem finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod domaćih kreditora, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada i emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu – stoji u obrazloženju predložene odluke o zaduženju.

Novac pribavljen dugoročnim zaduživanjem će, kako su objasnili iz Vlade, biti upotrijebljen za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS-a, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

- Plan je da se u 2024. godini RS dugoročno zaduži na domaćem tržištu 141,7 miliona KM i na međunarodnom tržištu 810 miliona KM – navodi se u odluci Vlade RS-a.

Ukupan dug RS-a iznosi oko 6,1 milijardi KM, odnosno 40 posto BDP-a, a javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi oko 5,2 milijardi KM ili 33,8 posto BDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.