open-navfaktor-logo
search
Igre bez granica
Duraković čeka Schmidta u kabinetu u Banjoj Luci, Salkić htio razgovarati o položaju Bošnjaka, ali...
Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković potvrdio je za Faktor da je dobio poziv za današnji sastanak u Banjoj Luci sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom i da će mu se vrlo rado odazvati. Na pitanje o informacijama koje su se pojavile u međuvremenu da je Schmidt otkazao sastanak, Duraković kaže da on takvu informaciju nema, da njega iz OHR-a nisu obavijetili o otkazivanu sastanka. 
12.09.2023. u 10:54
get url
text
Ćamil Duraković i Ramiz Salkić
Ćamil Duraković i Ramiz Salkić

Poziv je ranije stigao za sastanak sa bošnjačkim i hrvatskim potpredsjednikom RS-a, ali iz kabineta Davora Pranjića (HDZBiH) još nema potvrde da li će i on prisustvovati.

Duraković je rekao da će on u 15.15 sati primiti Schmidta u svom kabinetu, koji se nalazi u staroj zgradi Vlade RS-a, te podvukao da se ne bi sastajao nigdje izvan kabineta.

- Želimo na ovaj način poručiti da ne misle svi isto kao Milorad Dodik. Po Ustavu i zakonima ovog entiteta mi imamo svoju poziciju i ne dijelimo Dodikovo mišljenje. Vrlo rado ću se odazvati tom sastanku koji će se održati u mom kabinetu. E sad, šta će se u međuvremenu dešavati, to ne znam. Visokog predstavnika podržavam, on ima legitimitet i legalitet u ovoj zemlji – rekao je Duraković.

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić (SDA) kazao je za Faktor da on nije dobio poziv za sastanak sa Schmidtom, ali kada je saznao da će on boraviti u Banjoj Luci, sam je inicirao da se vide u Banjoj Luci ili u Bratuncu, a kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji i da mu predoči položaj Bošnjaka u RS-u.

- On, nažalost, nije to smatrao važnim i stoga ja za danas nemam sastanak s njim niti informacija da li će i s kim razgovarati u Banjoj Luci – rekao je Salkić.

Predstavnici opozicije u ovom entitetu istakli su da su dobili poziv visokog predstavnika u BiH, ali da se neće odazvati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.