open-navfaktor-logo
search
U pat poziciji
Duratović: Lokalni izbori se ne mogu provesti po novom zakonu RS-a
AUTOR: Fena
19.04.2024. u 11:49
get url
text
Mirsad Duratović
Mirsad Duratović
Zastupnik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS-a Mirsad Duratović smatra da se lokani izborni u oktobru ne mogu provesti prema jučer usvojenom Izbornom zakonu RS-a, prvenstveno zbog procedura, već samo po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine o čijim izmjenama se treba dogovoriti vladajuća većina na državnom nivou.
- Većina u RS-u se prema Izbornom zakonu BiH ponaša kao da je švedski sto jer uzimaju ono što im odgovara, a ostalo odbacuju – kazao je Duratović za Fenu.  
Naglašava da je samo Centralna izborna komisija (CIK) BiH nadležna da uradi verifikaciju kandidata i lista, a da je Narodna skupština RS-a to zaboravila.
- Lokani izbori u RS-u su sada u pat poziciji. Ne može ih provesti ni CIK jer je pitanje gdje će ih provesti, ako uzmemo u obzir da se izbori organiziraju u prostorijama koje su u vlasništvu gradova ili općina. Također, treba imenovati i ljude za biračke odbore, a gdje pronaći toliki broj ljudi ako nema učešće svih političkih opcija – upozorio je Duratović.
Kao rješenje vidi samo dogovor političkih stranaka na državnom nivou.
Komentirao je i usvojeni izvještaj tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, navodeći da samo postojanje komisije nema smisla te da nije učestvovao u radu sjednice tokom te tačke.
- Tu komisiju kao sačinjavaju takozvani međunarodni eksperti koji nemaju pravo preispitivati činjenice koje su već utvrđene u 50 sudskih presuda u Hagu i Sudu BiH – kazao je Duratović.
Naglasio je da ne može ni njemački Bundestag formirati neku komisiju koja neće priznati holokaust jer smatra da je Međunarodni vojni sud u Nürnbergu radio pod pritiskom.
Duratović je poručio da većina u RS-u treba da prihvati prošlost kako bi krenuli naprijed, a ne da vlada strahom kako bi ostala na vlasti te da narodu ponude nešto pametnije od nacionalne retorike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.