open-navfaktor-logo
search
Istočno Sarajevo
Dva gradonačelnika u istoj fotelji, institucije nemaju odgovor
Nijedna od institucija u Bosni i Hercegovini još nema odgovor na pitanje kako raspetljati situaciju u gradu Istočno Sarajevo, s obzirom na to da u ovom trenutku i Ljubiša Ćosić, novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva, i Nenad Vuković, aktuelni gradonačelnik ovog grada, imaju certifikate za obavljanje tog posla.
25.12.2020. u 09:06
get url
text

Ćosić je certifikat o preuzimanju mandata preuzeo u utorak i od tog dana mu zvanično počinje teći mandat, međutim Vukoviću mandat ističe tek u martu 2021. godine i on se i dalje nalazi na čelu ovog grada.

I dok Ćosić tvrdi da po zakonu njemu pripada mandat i traži primopredaju dužnosti, Vuković ističe da je evidentno problem pravne prirode i da se ne radi o političkom prepucavanju, već o tome da je neophodno naći rješenje koje neće proizvesti pravne posljedice.

Niti jedna institucija u BiH nema odgovor na pitanje ko je zaista gradonačelnik i da li treba ili ne treba da se izvrši primopredaja ili ipak treba sačekati mart 2021. godine, kada Vukoviću ističe mandat, pišu Nezavisne.

- Pisali smo tri puta CIK-u, jednom Narodnoj skupštini RS-a i jednom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i ni iz jedne institucije nemamo odgovor. To govori da je pitanje vrlo složeno i da institucije Bosne i Hercegovine i entiteta RS ne mogu da napišu da treba ovako ili onako - rekao je Vuković.

Ćosić, pak, tvrdi da je zakon na njegovoj strani, ali isto ističe da nema odgovora od institucija koje bi trebalo da budu nadležne za to pitanje. Navodi i to da je Vukoviću mandat dodijeljen od CIK-a po tadašnjim zakonima, ali da je kasnije usvojena nova regulativa koja je na snazi i koja govori da on treba da preuzme dužnost.

- Došlo je do promjene zakonodavstva i jasna je situacija kao dan. Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi jasno propisuje kada se vrši primopredaja, a i u Statutu grada Istočno Sarajevo piše da se primopredaja vrši u roku od osam dana od dana kada organ nadležan za sprovođenje izbora dostavi uvjerenje. CIK je dostavio uvjerenje i tu je sve jasno - rekao je Ćosić, navodeći da očekuje da iduće sedmice preuzme mandat, ponavljajući da je Vuković izabran po jednom zakonodavstvu, a on po drugom, važećem zakonodavstvu.

Vuković je na mjesto gradonačelnika Istočnog Sarajeva kao kadar PDP-a izabran na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo. Odbornici ove skupštine dolaze iz lokalnih parlamenata općina koje čine grad Istočno Sarajevo, međutim kasnije je izmijenjen Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi RS-a i Zakon o gradu Istočno Sarajevo kojim je definisano da gradonačelnika biraju građani na neposrednim izborima za period od četiri godine.

Vuković je istakao da je problem i način na koji je zakon usvojen jer se radilo o hitnoj proceduri, za kojom nije bilo potrebe, te navodi da je predlagač "potcijenio, zaboravio ili zapostavio postupke i procedure i prelazni period koji se obično stavlja i prelaznim i završnim odredbama samog zakona".

- I sada imamo to što imamo i vrlo je teško prognozirati šta dalje. Želim samo zakonsko rješenje i ništa drugo. Ovdje nije riječ o politici, već o pravu - rekao je Vuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.