open-navfaktor-logo
search
Loše informacije iz Brisela
Dvije članice EU-a nisu za otvaranje pregovora s BiH, traži se još reformi
Politico.eu
15.03.2024. u 12:04
get url
text
Javnost u Bosni i Hercegovini, a naročito aktuelna vlast na državnom i entitetskom nivou danima proslavlja tek nagovještaj da bi naredne sedmice Evropsko vijeće moglo dati zeleno svjetlo BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. 
Ako je suditi prema informacijama koje stižu iz Brisela, lako bi se moglo desiti da to zadovoljstvo političkih predstavnika u BiH bude preuranjeno.
Kako piše novinarka portala politico.eu  Barbara Moens, pojedine zemlje EU-a, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozoravaju da Evropsko vijeće sljedeće sedmice ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo Bosni za početak pregovora o pristupanju EU, kao što je Evropska komisija preporučila ranije ove sedmice.
Kako navodi ovaj medij, na sastanku u srijedu, nekoliko zemalja EU-a zatražilo je pojašnjenje o iznenađujuće pozitivnom izvještaju BiH, izjavila su četiri diplomata.
Potencijalni kompromis moglo bi biti političko otvaranje vrata BiH, kao što je Evropsko vijeće učinilo za Ukrajinu i Moldaviju u decembru prošle godine, ali uključujući određene uvjete za kasnije formalno pokretanje pregovaračkog procesa.
- Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi - rekao je jedan od diplomata, prenosi politico.eu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.