open-navfaktor-logo
search
Napad na doktora
Dvosatni štrajk na KCUS-u: "Prislonio mi je revolver na vrat i prijetio da će mi ubiti djecu"
Uposlenici zahtijevaju da im se dodijeli status službenih lica i da napadač bude uhapšen
14.11.2019. u 14:04
get url
text

Danas je u krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu održan dvosatni štrajk uposlenika zbog napada na ljekara prof. dr. Edu Hasanbegovića. Njega je prije nekoliko dana napao otac maloljetne pacijentice iz Sarajeva Denis Smajlović.

Napadnuti ljekar Hasanbegović istakao je da on vodi jednu od najboljih klinika u regiji.

- Primamo svu teško bolesnu djecu iz FBiH i istočnog dijela Republike Srpske. U proteklih deset godina izliječili smo više od 1.500 djece oboljele od malignoma. To je jedna velika armija i na to smo ponosni. Najteži dio posla je razgovarati sa roditeljima. Jedna trećina roditelja smatra da nismo u pravu, da dijagoza nije prava, ali uvijek smo našli način da to krene kako treba – kazao je Hasanbegović.

Hasanbegović ističe kako je djevojčica, čiji ga je otac napao prije nekoliko dana na radnom mjestu, prvi put primljena početkom oktobra na Pedijatrijsku kliniku, te da se na Klinici zadržala dva dana jer predložene procedure su roditelji odbili i samoinicijativno otišli u Tursku.

- Vratili su se nakon 15 ili 20 dana, a dijagnoza je bila i tuberkuloza jetre. Propisana su četiri tuberkolostatika i trebao je nastavak liječenja. Roditelji su došli kazavši nam da imaju lijek za samo jedan dan i bio sam krajnje ljubazan, te smo pokušali da iz Turske dobijemo lijekove. Da bi u utorak u 11 sati roditelji ponovo došli na razgovor. Pored mene su bile još četiri uposlenice, majka je reagirala na svoj način. Ja sam za 12 sati već bio zakazao sastanak naših farmaceuta i farmakologa da pokušamo preći taj most dok se ne nađe sistemsko rješenje za ovaj problem – kazao je Hasanbegović.

{$galerijaFotografija}

Hasanbegović ističe da je otac ničim izazvan, dok je sjedio sa njegove lijeve strane, izvadio pištolj.

- To nije klasični revolver, to je bio veliki revolver, ja to znam, bio sam u Armiji. Prošao je iza mene i zabio mi cijev u vrat. "Potpiši, ubit ću te, ubit ću ti familiju, djecu, znam gdje su", rekao je. Ja sam se već bio pomirio. Žene su počele da plaču. Ja se i sad tresem, vjerujte mi, to je bilo strašno. Minuta je trajala vječnost. On se samo izgubio. Žene su popadale, to je bio horor, ne možete da vjerujete da se to dešava nama, Pedijatriji, svima nama. Zatim je došlo osiguranje – prisjeća se Hasanbegović.

Generalna direktorica Kliničkog centra prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je da se prekjučer u jutarnjim satima desila užasna situacija kada je pištoljem napadnut direktor Discipline za zaštitu zdravlja djeteta prof. dr. Hasanbegović.

- Tom napadu bila je prisutna i dr. Danka Pokrajac, bila je prisutna i medicinska sestra Alma Hadžić i sekretarica klinike Muniba Omerović. Želim da istaknem da je prof. Hasanbegović uposlenik Klinike već 30 godina, da je vrlo vjerovatno jedan od boljih, gotovo sigurno i najbolji pedijatar u BiH, možda i u regionu. To je čovjek koji je izliječio više od 1.500 djece bolesnih od smrtnih oblika leukemije. Suprug je i otac dvoje djece. Doktorica Pokrajac, čiji je život također bio ugrožen, radi na KCUS-u 28 godina i jedan je od najbojih dječijih urologa, majka je jednog djeteta. Alma Hadzić, medicinska sestra koja na KCUS-u u radi 27 godina, posao pedijatrijske sestre radila je vrlo predano i časno i četvrta osoba Mubina Omerović, sekretarica na Klinici za pedijatriju, jedna je od najboljih administrativnih radnica, uposlenica više od 30 godina i majka tri sina – navela je Izetbegović.

Kazala je da ovo nije prvi napad na službena lica koji se dešava u toku rada na KCUS-u.

- Podaci od 2016. do danas pokazuju da smo imali 120 direktnih prijetnji, 19 fizičkih napada i 106 vrlo agresivnih verbalnih napada koji su svi mogli prerasti i u fizičke napade. Ispitali smo situaciju koja se desila na Pedijatrijskoj klinici i želimo da javnost zna da se ovdje radi o problemu koji se odnosi na malu pacijenticu kojoj su lijekovi propisani u Turskoj. To su tuberkulostatici, lijekovi koje nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja isto kao i citostatike. Krajnje je vrijeme da javnost bude upoznata da KCUS nema zakonska ovlaštenja niti bilo kakve pravne mogućnosti da nabavi tu vrstu lijekova. Tuberkulostatike i citostatike nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, a KCUS ih daje po propisanoj dozi – kazala je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Generalna direktorica je istakla kako je pacijentici propisana izuzetno visoka doza lijekova koju u tom momentu Pedijatrijska klinika nije posjedovala jer ih Federalni zavod nije proslijedio niti osigurao.

- Profesor Hasanbegović tako nije ni mogao nastaviti liječenje te pacijentice. On se potrudio i profesionalno i privatno da pokuša napraviti neke kombinacije da se ta pacijentica nastavi liječiti, međutim zbog okolnosti nije bio u mogućnosti. Ja sam i ranije dok sam bila direktorica Opće bolnice zahtijevala da nam se dodijeli zasluženi status službenih osoba, dok smo na poslu i dok smo u uniformamam zbog ogromnog broja napada u Općoj bolnici na uposlenike Urgentnog centra. Vi znate da smo mi izloženi svakakvoj vrsti napada i ovom prilikom želim da kažem da to nećemo tolerirati – istakla je.

Također, Izetbegović je istakla kako uposlenici zahtijevaju da im se dodijeli status službenih lica.

- I zahtijevamo ultimativno hapšenje osobe koja je izvršila ovu brutalnu prijetnju. Ne želimo da stvaramo sliku o sebi da smo mi meta na koju svako može da puca. Da neki huškači svojim populističkim zahtjevima od nas prave žive mete i žrtve. Kakav smo mi primjer mladim kolegama. Pokažite mi sad jednog mladog ljekara koji želi da bude na mjestu profesora Hasanbegovića, pokažite jednog mladog doktora kojem svaki roditelj može da dođe i da izvadi pištolj na njega, ni krivog ni dužnog pri tome. I da je kriv, niko ne smije izvaditi pištolj i to mi tražimo. Ja sam jučer pozvala sve ljekare i pitala ko je od vas spreman da preuzme ovu djevojčicu i da je liječi, niko. Ko je spreman da mu da mu postave pištolj na glavu i da mu liječite djecu – kazala je Izetbegović.

Prisutni su istakli kako je majka djevojčice uposlenica KCUS-a te da će se razmatrati eventualno pokretanje disciplinskog postupka protiv nje.

Protesti KCUS
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.