open-navfaktor-logo
search
Odgovorio i Rusima
Džaferović poručio Dodiku: Neka se pogleda u ogledalo i zapita...
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pretvorio se u nasilnika u politici, rušitelja Ustavnog poretka BiH i čovjeka koji ruši sve reforme u BiH, ocijenio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.
25.08.2022. u 21:55
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović potvrdio podršku Ukrajini: Uprkos pritiscima nisu promijenjeni zvanični stavovi BiH

Dodik je podnio krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića jer je, kako on kaže, prekršio Ustav BIH.

Džaferović ističe kako nema nikakvog osnova za prijavu, te tvrdi da je to još jedna besmislica i promašena stvar.

- Dodik je promašio sa svojom politikom. Ja sam čovjek koji je uvijek poštovao zakone i Ustav BiH i sve što sam uradio, urađeno je u skladu sa zvaničnim politikama, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine – naglašava Džaferović.

Dodaje kako u drugoj polovini septembra putuje na sjednicu Generalne skupštine UN-a gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Dodik u svom stilu: Tražio smjenu Džaferovića, želi biti predsjedavajući i da ide u New York kako bi govorio u UN-u

- Dodik ne uspijeva sa svojom potilikom. To je politika blokada i udara na Ustav BiH i pokušaj da se promijene već utvrđeni stavovi institucija BiH, u ovom slučaju Predsjedništva. Nije mu pošlo za rukom i neće mu proći. On nije uspio sa svojim rušilačkim pohodima i politikama. Sada se pretvorio u nasilnika u politici, rušitelja Ustavnog poretka BiH i čovjeka koji ruši sve reforme u BiH - kaže Džaferović i nastavlja:

- On podnosi prijavu protiv onog ko je uspio da očuva i ko pokušava da pravi red. Neko ko pravi nered tuži onog ko pravi red, jer ga sprečava u tome da pravi nered. Neka se pogleda u ogledalo i neka se zapita šta zapravo radi. Njegova zakletva je u ovom salonu počela riječima da će poštovati Ustavni poredak BiH, a većinu toga što je radio je rušenje toga za šta se zakleo da će štititi. Naravno da mu smetam i smetat ću mu.

Tvrdi kako je potrebno da se razgovara i usaglašava, ali ako se ne može postići saglasnost oko nekog pitanja oko kojeg postoji stav, onda se mora poštovati onaj postojeći.

VEZANI TEKST - Ruska ambasada prijeti "posljedicama" zbog učešća Džaferovića na Krimskoj platformi

- Ja sam se odazvao na poziv Krimske platforme i održao govor na kojem sam ispričao stavove koje vam govorim. To su usaglašeni stavovi BiH sa kojima se ne slaže Dodik, ali ih nije promijenio kroz institucije BiH i sad sam ja odgovoran za to. On je odgovoran, jer pokušava da udari na temelje Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – govori Džaferović.

Što se tiče reakcija Ruske Federacije u BiH zbog prisustvovanja Krimskoj platformi, Džaferović je kazao kako je ona neuobičajna za diplomatsku komunikaciju.

- Pozivam ih da rade svoj posao u BiH. Želimo dobre odnose sa Ruskom Federacijom, ali ti odnosi se ne mogu graditi na ucjenama vanjske politike. Mi imamo autonomnu vanjsku politiku i mi ćemo nastaviti sa tom vanjskom politikom onako kako je BiH to do sada definirala. Dodik u posljednje vrijeme pokušava praviti senzacije na svakoj sjednici očigledno da bi nakon što bi bio odbijen, u javnosti pokušao pokupiti neke jeftine političke poene - poručio je on za Hayat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.