Član Predsjedništva iz reda sprskog naroda Milorad Dodik na sjednici je učestvovao putem videolinka jer se nalazi u Banjoj Luci gdje je imao zakazanu konferenciju za medije u 12:30 sati.

Dodik je predložio da se na dnevni red stavi sjedni stavi pitanje ulaska Bosne i Hercegovine u Otvoreni Balkan, te da se stavi i glasanje za krivični progon visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i predsjedavajući Šefik Džaferović bili su protiv Dodikovih prijedloga, pa ništa od ovoga nije uvršteno u dnevni red današnje sjednice. 

Dodik je također glasao protiv nekih razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Glasao je protiv ugovora o grantu (regionalni projekat čvrstog otpada u Živinicama) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Bio je i protiv ugovora o grantu između BiH i Evropske banke koji se tiče izgradnje dionice autoputa Koridor Vc Poprikuše - Nemila. 

Također, Dodik je bio i protiv toga da se njemačkom ambasadoru uruči agreman, a bio je i protiv sporazuma o zapošljavanju članova porodice britanske ambasade.

Dodik je predložio smjenu predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića, te da on naslijedi Džaferovića u predsjedanju, kako bi kao predsjedavajući mogao ići u New York i govoriti na sjednici UN-a.