open-navfaktor-logo
search
Pokrenuo akciju
Džeko Hodžić prodao sliku za 2.200 KM, novac ide žrtvama razornih zemljotresa
Istaknuti akademski slikar iz Sarajeva Džeko Hodžić pokrenuo je akciju na društvenoj mreži Facebook gdje prodaje djela za pomoć žrtvama razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji.
08.02.2023. u 12:05
get url
text

Pozvao je i kolege umjetnike da mu se pridruže kako bi ovim humanim gestom pomogli onima kojima je pomoć sada najpotrebnija.

- Puno nas je sa ovih prostora učestvovalo na simpozijima u Turskoj. Molim kolege da se uključe u akciju - napisao je Džeko.

Za manje od 24 sata od objave, uspio je prodati jednu od tri ponuđene slike (ulje na platnu 100x80) iz ciklusa "Sjeme mladog bora".

- Ciklus radim od 1980. godine na temu rađanja, odrastanja i sazrijevanja. Ponudio sam tri na prodaju. Bilo je puno zainteresiranih što me iznenadilo obzirom da reakcije na objavu 'sviđa mi se' su skromne kada je Turska u pitanju. Ali, zainteresiranih da kupe koji su me kontaktirali putem messengera bilo je podosta. Slika je prodata u Ameriku za 2.200 KM i sav novac ću uplatiti za pomoć. Uvijek se odazovem na sve humanitarne pozive za pomoć. Do sada sam dao 80 radova u te svrhe, ovo je 81. - kazao je Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.