open-navfaktor-logo
search
Načelnik na terenu
Efendić: Evakuisali smo više od 50 građana, nadamo se da će Messerove rezerve biti dovoljne za bolesnike
Na području sarajevske općine Novi Grad tokom dana evakuisano je više od 50 građana iz privatnih i poslovnih objekata, a uglavnom sa područja Rajlovca.
05.11.2021. u 19:57
get url
text

Kako je za Faktor kazao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je bio na terenu tokom dana, Civilna zaštita Općine Novi Grad u saradnji sa drugim civilnim zaštitama Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine cijeli dan je radila na evakuaciji stanovništva sa tog prostora.

- Evakuisano je više od 50 naših građana iz stambenih objekata i firmi u kojima su se nalazili. Jedan broj uposlenika firmi je ostao na svojim radnim mjestima na svoju odgovornost nisu željeli da napuštaju objekte, s obzirom na to da objekti imaju više spratova i vjerovatno su radili na izmještanju određenih roba na spratove kako bi pokušali smanjiti materijalnu štetu koja nastaje – kazao je Efendić.

Naveo je da je taj prostor Općine Novi Grad Sarajevo većinom privredni.

- Većina su privredni objekti i nema puno stambenih objekata u toj zoni koja je trenutno najviše ugrožena. Što se tiče stanovništva nije bilo zahtjeva za traženjem drugog smještaja, osim evakuacije iz objekata u kojima su se nalazili, a vršena je i dostava hrane jednom broju stanovnika. Civilna zaštita je radila na podizanju nasipa na nekoliko lokacija kako bi spasila neke putne komunikacije i objekte poput ambulanti – pojasnio je Efendić.

Kazao je da će se štete zbrajati kada se sve završi a da su najveći problem privredni subjekti.

- Cijeli dan se govorilo o firmi Messer koja je distributer medicinskog kisika za potrebe naših bolnica. Nažalost postrojenja te firme su poplavljena. Mi smo danas imali i evakuaciju jednog dijela njihovih uposlenika. Ja se bojim da je u ovom trenutku zaustavljen proces unutar te firme, ali nadam se da postoje određene rezerve koje bi mogle da budu spašene u svemu tome – kazao je Efendić.

Istakao je da se nada da će se što prije izaći iz ove situacije a "da će rezerve koje postoje biti dovoljne da se preživi ovo vrijeme u kojem firma neće moći vršiti pripremu kisika za medicinske ustanove".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.