open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Kluba Bošnjaka
Ekspresno zakazana hitna sjednica Doma naroda BiH, hoće li se stati ukraj predlaganju neustavnih zakona
AUTOR: M. R. S.
29.05.2024. u 13:41
get url
text
Kolegij Doma naroda PSBiH, Dragan Čović, Kemal Ademović i Nikola Špirić
Kolegij Doma naroda PSBiH, Dragan Čović, Kemal Ademović i Nikola Špirić
Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za ponedjeljak, nakon što je zahtjev za održavanje ove sjednice jučer uputio Klub delegata iz reda bošnjakog naroda Doma naroda. 
U skladu sa zahtjevom, na dnevnom redu hitne sjednice u ponedjeljak je samo tačka koja se odnosi na izmjene i dopune Poslovnika Doma naroda, čiji je cilj onemogućiti predlaganje neustavnih zakona.
Hitnu sjednicu je zakazao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Kemal Ademović, koji je i formalni predlagač prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika. 
Poziv na hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH
FOTO: Faktor
Povod za izmjene i dopune Poslovnika Doma naroda je posljednja sjednica ovog doma koja je prekinuta nakon što su je napustili delegati iz reda bošnjačkog naroda jer je na dnevni red, glasovima SDS-a, SNSD-a i HDZ-a, uvršten prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za koji su u Klubu Bošnjaka upozorili da je neustavan.
Zakon je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković i njime se žele "istjerati" strane sudije iz Ustavnog suda BIH i uvesti etnički način glasanja.
Imajući u vidu ko je glasao za dnevni red na kojem se našao Neškovićev prijedlog, pitanje je hoće li u ponedjeljak i biti izmijenjen Poslovnik o radu kako se ne bi dešavalo da neustavni zakoni budu predlagani.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.