open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Emrić kritizirao stavove Plenkovića o Trgovskoj gori: Za nas ih baš boli briga, s kore od banane prešao na avionske letove
Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kritizirao je stavove premijera Hrvatske Andreja Plenkovića po pitanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, blizu granice s BiH. 
21.06.2023. u 10:27
get url
text
Jasmin Emrić
Jasmin Emrić

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH i Vlada Hrvatske razgovarali o svemu, konkretne zaključke nisu iznijeli

Emrić je, između ostalog, istakao da Plenković pojednostavljuje i minimizira opasnost, te da je Hrvatska već pokazala da ne žele ugroziti sebe pa zbog toga i dovoze svoj radioaktivni i nuklearni otpad na našu granicu, a da ih za nas "baš boli briga".

- Vidljiv je značajan napredak u objašnjenju i uvjeravanju hrvatskih zvaničnika kako radioaktivni i nuklearni otpad nije opasan, pogotovo kada se skladišti i odlaže u blizini naših kuća i dvorišta. Ranije su navodili primjer da u kori od banane ima više radioaktivnosti nego u bačvama koje namjeravaju odložiti skoro na našu granicu, u stare objekte bivše kasarne Čerkezovac. Nakon 3. zajedničke sjednice dvije vlade koja je održana u Zagrebu na konferenciji za novinare premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je na slikovit način još jednom pokušao "uvjerljivo" odagnati naše strahove. 

Prešao je sa kore od banane na avionske letove, i to one prekookeanske iz Evrope do Amerike. Pa kaže: "Kada bi neko stajao 365 dana 24 sata ispred zida odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje. Bio bi znatno manje ozračen od zračenja tokom leta iz Evrope u Ameriku. Vrlo je važno znati ove fakte. Hrvatska nema interes da ugrozi ni sebe, ni prijateljsku Bosnu i Hercegovinu". Ovo je stvarno fascinantno rečeno! Šta će sljedeće smisliti? To ćemo tek vidjeti - kazao je Emrić.

Ironično je dodao da mora priznati da su jako uvjerljivi i brižljivi, "pa tako kada premijer Plenković kaže da Hrvatska nema interes da ugrozi ni sebe, ni prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, onda mu vjerujem samo za ovo prvo".

- Hrvatska je već pokazala da ne žele ugroziti sebe pa zbog toga i dovoze svoj radioaktivni i nuklearni otpad na našu granicu. A za nas ih baš boli briga jer su do sada u svakom dokumentu unaprijed "stručno" konstatirali da skladište / odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada neće imati nikakve negativne prekogranične utjecaje. Tako da mi sada znamo da su nam oni najbolji susjedi i prijatelji jer nas ne žele ugoziti.

Uz hrvatski radioaktivni i nuklearani otpad mi ne treba da budemo zabrinuti. Tu nema radijacije po Plenkoviću. Možemo slobodno stajati 365 dana po 24 sata uz taj radioaktivni otpad i konzumirati ga opušteno, još najbolje uz roštilj, a da ne primimo nikakvo zračenje.

Zanimljivo je koliko pojednostavljuje i minimizira opasnost od odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada i to prvi čovjek Vlade Republike Hrvaske kada opravdava njihovu namjeru da u blizini naših kuća i dvorišta uspostave Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada ili nuklearno postrojenje koje predstavlja trajnu prijetnju za sigurnost i okoliš, uključujući i zdravlje stanovništva. I on na sve to kaže da je lokacija na brdovitom i nenaseljenom području, zanemarujući 250 hiljada stanovnika u prijateljskoj Bosni i Hercegovini, te zanemarujući prijateljski Bosanski Novi čija su izvorišta vode za piće svega nekoliko stotina metara od te lokacije - naglasio je Emrić.

- Ali koga briga? Plenkovića nije sigurno, jer on kaže da bi se onemogućila kontaminiacija podzemnih voda. Samo nije rekao kako? Kako će spriječiti potrese? Kako će zaustaviti poplave? To ništa i nije važno jer kada bude ponovno treslo Baniju i plavilo Dvor, važno je samo da je daleko od Banskih dvora. A nama u prijateljskoj Bosni i Hercegovini kako god da bude. Premijer Plenković tvrdi da za nas ne postoji nikakva opsanost jer je to nisko i srednje radioaktivni otpad koji vrlo malo zrači. Zbog toga ga i izmještaju iz skladišta Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu jer mu tu "apsolutno nije mjesto" i mora se izmjestiti u stalno odlagalište, tik uz granicu s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom. Po Plenkoviću i prijateljskoj Hrvatskoj tu mu je i mjesto jer nemaju interes da ugroze sebe - dodao je Emrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.