open-navfaktor-logo
search
Trebaju tri člana
Emrić šokiran, Baručija kaže da ništa nije potpisano: Postoji li Mehmedović klub u PSBiH, ostaju li Ćudić i Kojović sami
Javnosti je plasirana informacija da je Šemsudin Mehmedović, nakon što je nedavno najavio da napušta SDA, sa još tri zastupnika, i to NES-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, formirao novi klub u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, no ovu informaciju demantovala su bar dva "aktera".
21.12.2023. u 11:03
get url
text

VEZANI TEKST - Mehmedović najavio izlazak iz SDA i formiranje nove stranke

Objavljeno je da je Mehmedović formirao novi klub sa Jasminom Emrićem i Elvisom Hodžić iz NES-a i Aidom Baručijom iz Bh. inicijative.

- Jako me je iznenadila ta informacija. Ne znam od koga je došla. To je dezinformacija. Nije formiran novi klub u kojem smo ja i kolegica Elvisa Hodžić. Bio sam šokiran kada sam vidio tu informaciju – kazao nam je Emrić.

Na pitanje da li je o tome razgovarano, odgovorio je da uopće nikakve aktivnosti nisu bile u tom kontekstu.

Zanimalo nas je i da li bi bio član novog kluba ako o tome bude razgovora.

- Ja ne odlučujem o tome nego Predsjedništvo NES-a. Unaprijed ništa ne mogu reći – dodao je Emrić.

On i Elvisa Hodžić trenutno nisu ni u jednom klubu. Za formiranje kluba zastupnika potrebno ih je najmanje troje.

Komentirajući informaciju o formiranom novom klubu, objavljenu u nekim medijima, zastupnica Aida Baručija istakla je da ništa nije i neće ni danas ni sutra biti potpisano.

Odgovorila nam je da je bilo razgovora, ali da ništa nije zvanično niti je išta potpisano, te da se nije ni vidjela sa Mehmedovićem jučer.

- Da li će biti u budućnosti, ne znam, ali danas-sutra to neće biti potpisano – dodala je.

Baručija je trenutno u Klubu zastupnika Naša stranka / Bh. inicijativa, u kojem su još Predrag Kojović i Sabina Ćudić iz Naše stranke. Ukoliko bi Baručija u budućnosti ipak bila u nekom novom klubu za koji bi Mehmedović trebao "skupiti" bar još dvoje mimo sebe, Kojović i Ćudić bi ostali bez kluba ili bi se trebali priključiti nekom postojećem.

Kako nam je pojašnjeno u Zajedničkoj službi Parlamentarne skupštine BiH, procedura formiranja novog kluba je takva da oni koji ga žele formirati upute Kolegiju Zastupničkog doma neku vrstu obavijesti koju će potpisati, a Kolegij to treba primiti k znanju i onda se šalje Stručnoj službi doma i objavljuje informacija i na web stranici Parlamenta BiH.

O čemu se radi, pitali smo i Mehmedovića. S obzirom na to da je trenutno na sjednici komisije, kako je rekao, njegov odgovor ćemo objaviti kada nam ga pošalje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.