open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Enveru Zorniću odbijen zahtjev da se vrati u Toplane
Enveru Zorniću, bivšem direktoru Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo, kojeg je na tu poziciju imenovao SDP, a gdje se zadržao kratko jer je uslijedila njegova smjena zbog navoda da je bio osuđen za ratni zločin, prvostepenom presudom suda odbijen je zahtjev da bude vraćen u to preduzeće na ugovor na neodređeno.
19.01.2021. u 13:00
get url
text

Podsjećamo, nakon njegovog imenovanja na direktorsku poziciju objavljeni su dokumenti gdje se navodi kako je Zornić počinio ratni zločin te da ga je Vojni sud Armije Republike Bosne i Hercegovine osudio na deset godina zatvora zbog ubistva stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti u općini Novo Sarajevo u toku rata u Bosni i Hercegovini.

Advokat Haris Rizvanović koji je u ovom postupku zastupao Toplane kaže za Faktor kako ova presuda nije pravomoćna, te da je na nju Zornić uložio žalbu.

Rizvanović kaže kako u jednom članu ugovora koji je Zornić potpisao prilikom stupanja na dužnost direktora, stoji da će biti vraćen u preduzeće na radno mjesto koje odgovara njegovoj radnoj spremi, međutim da je taj ugovor u suprotnosti sa Uredbom o zapošljavanju u javnim preduzećima.

{$galerijaFotografija}

- Išlo se na to da se poništi odluka Nadzornog odbora, da se Zorniću ponudi ugovor na neodređeno s obzirom na to da je prilikom zaključivanja ugovora na poziciju uprave preduzeća, u članu stajalo da se nakon isteka mandata zadrži na neodređeno vrijeme, na radno mjesto koje odgovara njegovoj školskoj spremi. Takvi ugovori su u suprotnosti sa Uredbom o prijemu u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala. Tu piše da se prijem na određeno ili neodređeno vrijeme u takvim društvima ili preduzećima vrši na osnovu obaveznog javnog oglašavanja upražnjenih radnih mjesta. Ako želimo da zaposlimo radnika, moramo da imamo javni konkurs. Ovakvim ugovorima, koje su potpisivali članovi uprave, dozvoljavaju da se neko zaposli bez javnog konkursa. Nakon što je dobio razrješenje sa mjesta direktora, zatražio je da se rasporedi na određeno radno mjesto u skladu sa školskom spremom. Sud je odbio taj tužbeni zahtjev jer je u suprotnosti sa Uredbom – kazao je Rizvanović.

presuda 1.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.