open-navfaktor-logo
search
Veliki balkanski susret
Erdogan: Amanet koji se preuzeo mora se čuvati; Zapad je nijemo posmatrao genocid u Srebrenici
Turska ima stotine miliona prijatelja širom svijeta koji nade vežu uz nas, bez obzira na vjeru i boju kože, poručio je večeras turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraćajući se na Velikom balkanskom susretu u Istanbulu.
22.05.2023. u 19:57
get url
text

U turskoj metropoli Istanbulu održan je Veliki balkanski susret kojem su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici iz regije Balkana i turski političari. 

Na susretu se obratio i ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu, predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop te potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Sjećanje na Aliju Izetbegovića

Erdogan je u svom obraćanju podsjetio na posljednji susret s rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine, rekavši da se amanet koji je preuzeo mora čuvati i ne može se posmatrati iz daleka.

Predsjednik Turske je podsjetio da je Zapad nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre, "a i danas zatvaraju oči na napade na muslimane širom svijeta".

Ukazao je na značaj trajnog jedinstva, stabilnosti i prosperiteta regije.

U tom kontekstu Erdogan je podsjetio i na projekat izgradnje autoputa između glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Srbije, Sarajeva i Beograda.

- Kada bude završen, autoput između Sarajeva i Beograda biće pravo osvježenje u infrastrukturnom smislu - rekao je Erdogan.

Poziv američkim vlastima

Turski predsjednik Erdogan je pozvao američke vlasti da pronađu teroristu odgovornog za napad na Tursku kuću u New Yorku i učine neophodne korake u vezi s ovim slučajem.

Zgrada Turske kuće (Turkevi) u kojoj se nalazi Stalno predstavništvo Turske pri Ujedinjenim nacijama i Generalni konzulat ove zemlje u New Yorku bila je sinoć na meti napada.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj u kojem su se našli aktuelni predsjednik Erdogan i opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu, biće održan u nedjelju 28. maja.

Prema raspodjeli važećih glasova, kandidat Narodnog saveza i aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u prvom krugu dobio je 27.133.849 glasova (49,52 posto). Kandidat Nacionalnog saveza Kemal Kilicdaroglu osvojio je 24.595.178 glasova (44,88 posto).

Kandidat Alijanse predaka Sinan Ogan osvojio je 2.831.239 glasova (5,17 posto). Četvrti kandidat Muharem Ince, koji je neposredno pred izbore izjavio da se povukao iz utrke, osvojio je 235.783 glasova (0,43 posto).

Sinan Ogan je danas saopćio da će u drugom krugu podržati Erdogana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.