open-navfaktor-logo
search
Specijalni izaslanik
Escobar: Dodik je najveći Putinov glasnik, ako nastavi SAD će...
Uoči međunarodne konferencije Dubrovnik Forum na panelu "Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum", specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar prokomentirao je trenutnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini te na Kosovu.
07.07.2023. u 22:55
get url
text

Escobar je Milorada Dodika nazvao "najvećim Putinovim glasnikom", zaprijetio novim sankcijama ako Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

- Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje ju vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa - izjavio je Escobar novinarima u Zagrebu.

VEZANI TEKST - Dodik ima poruku za sve koji su reagirali na njegov antiustavni i antidejtonski potez

Osvrnuvši se na spekulacije da Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) planira smijeniti predsjednika Republike Srpske, Escobar je rekao da ne može komentirati postupke OHR-a, ali i dodao kako smatra da još nije došlo do tačke kad je potrebno poduzeti takve drastične akcije.

Dodik je prije nekoliko dana najavio mogućnost pokretanja referenduma o statusu Republike Srpske do Nove godine, kao jedan od oblika "političke borbe" kojom se on namjerava suprotstaviti prijetnjama međunarodne zajednice.

- Ako uistinu do toga dođe, mi ćemo reagirati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagirati političkim sredstvima poput sankcija i Bonnskih ovlasti - naveo je Escobar.

Pojedini političari u BiH zagovaraju da NATO pošalje svoje trupe u Brčko kako bi zaustavili Dodikove ideje o secesiji RS-a. Escobar je kratko poručio da "nije čuo ni za kakav plan da se NATO-ove trupe prebace u Brčko", dodavši da postoji misija EUFOR-a koja osigurava sigurno okruženje u BiH i štiti njezin teritorijalni integritet od unutrašnjih i vanjskih napada.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH "prati situaciju" nakon Dodikovog potpisivanja ukaza

Escobar se složio s izjavom ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja koji je rekao da je sličnost s prijeratnim stanjem u BiH "uznemirujuća", ali je sada tu prisutan SAD.

- Velika razlika između 1991. i sada jest i to što Hrvatska i Srbija ne žele vidjeti rat u BiH. Osim toga, imamo mnogo zaštitnih ograda koje štite zemlju od nasilja. Međutim, mislim da nivo neprijateljstva i etničkog rivalstva te oštra retorika koja dolazi od pojedinih vođa uvelike podsjeća na 1991. To je neodgovorno, beskorisno i nepotrebno. Uspomenu na 1991. pokreću ljudi koji BiH žele vidjeti u tom kontekstu etničke mržnje - smatra Escobar.

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan osvrnuo se i na ekonomsko stanje u zemlji, rekavši kako je BiH najkorumpiranija zemlja u regiji, zbog čega svake godine iz nje odlaze deseci tisuća mladih ljudi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.