open-navfaktor-logo
search
Sepecijalni izaslanik
Escobar o Dodikovim potezima: Bit će posljedica, na raspolaganju imamo i sankcije
Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, gostovao je u centralnonm Dnevniku HTV-a i komentirao situaciju i razvoj događaja u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako SAD podržavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao i sve mjere koje omogućavaju njegovo uvođenje.
08.07.2023. u 21:15
get url
text
Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

- Budući da podržavamo Bosnu i Hercegovinu, podržavamo i njezin teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter. Podržavamo Dejtonski mirovni sporazum, kao i sve mjere koje omogućavaju njegovo uvođenje. To uključuje bonske ovlasti visokog predstavnika za BiH. Ako se zadrži unutar granica, tj. unutar konteksta Dejtonskog sporazuma, sarađivat ćemo s njim kako bismo unaprijedili put BiH prema Evropi. Ako ga prekrši, moramo mu dati do znanja da će biti posljedica - rekao je Escobar za HTV.

Na pitanje da li je Dodik već prekršio Dejtonski sporazum, Escobar je rekao:

"Na putu je raspuštanja centralnih institucija. Želi Republiku Srpsku izuzeti iz Dejtonskog sporazuma. Bit će posljedica. Neke smo već vidjeli. Primjerice, upotreba bonskih ovlasti da bi se poništila neka pravna djelovanja. Na raspolaganju imamo i druga sredstva uključujući sankcije. Razmislit ćemo o upotrebi nekih od tih sredstava".

O odlasku Dodika u Moskvu na sastanak s Putinom Escobar je rekao da "misli da je to njegov put zadnjih nekoliko godina".

- Želi stvoriti Republiku Srpsku bez ičijeg uticaja, bez uticaja federalnih sudova, tužilaca, istražitelja, poreznih tijela. Rusija izvlači korist iz toga, ali mislim da je ponajprije riječ o domaćoj pojavi - rekao je Escobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.