open-navfaktor-logo
search
Oštrije kazne
Etički kodeks:Zastupnicima koji ne prisustvuju sjednici smanjiti paušal za 99 posto
Etička komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH predložila je donošenje novog Etičkog kodeksa za zastupnike, koji će u formi nacrta biti razmatran u srijedu na narednoj sjednici Doma.
24.10.2021. u 12:20
get url
text

Kodeks reguliše ponašanje zastupnika u javnom prostoru, na društvenim mrežama, prisustvo na sjednicama, a propisuje i sankcije za nepoštivanje etičkih mjera.

- Novim Etičkim kodeksom predviđeno da će Etička komisija umanjiti paušal zastupniku, i to za 99 posto, ukoliko ne prisustvuje sjednici Zastupničkog doma, radnog tijela ili svojim odlaskom ugrozi kvorum za održavanje sjednice Doma ili radnog tijela – izjavila je predsjednica Etičke komisije Samira Begić.

Novina je i da je predviđeno da u slučaju tri uzastopna nenajavljena ili neopravdana izostanka sa sjednice Doma ili radnog tijela ili napuštanja sjednice prije završetka, zastupniku neće biti isplaćeno 99 posto od pripadajućeg paušala narednih šest mjeseci počevši od mjeseca u kojem je zabilježeno treće uzastopno izostajanje.

- Na snazi je Etički kodeks koji datira iz 2008. godine i kao takav ima mnoge manjkavosti, nije dovoljno dorečen niti preciziran. Najveće promjene koje su sadržane u Nacrtu teksta novog kodeksa odnose se na bolje precizirano ponašanje zastupnika u javnom prostoru, što uključuje iznošenje mišljenja na društvenim mrežama i drugim kanalima internet komunikacije na kojima je moguće utvrditi identitet, kao i izmjene koje se odnose na kaznene odredbe. Zastupnici tokom svog mandata trebaju voditi računa i o onome što pišu na društvenim mrežama a što bi moglo ugroziti njihov dignitet, kao i dignitet Zastupničkog doma – naglasila je Begić.

Između ostalog, kodeks je propisao i odredbe kojima se reguliše i uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.

- Dio kodeksa odnosi se na isticanje stranačkih simbola na online sjednicama, a i onim koji se održavaju uživo. Naime, pojedini poslanici su tokom online sjednica isticali u pozadinu zastavu, što po novom kodeksu nije dozvoljeno. Ono što se smije je da poslanici mogu nositi stranačke značke na odjeći – dodala je za Fenu Begić.

Za kršenje kodeksa odnosno ukoliko poslanici naruše dignitet Zastupničkog doma propisane su mjere kao što su ukor, javni ukor, udaljavanje sa sjednice i sastanka, obustava isplate dijela plaće, obustava isplate paušala i novčana kazna, koja ne može biti manja od 100 KM niti veća od 5.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.