open-navfaktor-logo
search
Prebačena u bolnicu
EUFOR saopćio detalje o spašavanju hrvatske državljanke s planine Velež
U povodu spašavanja hrvatske državljanke koja je u nedjelju povrijeđena nakon pada na planinarskoj stazi Via Ferrata, na planini Velež, istočno od Mostara, oglasio se EUFOR čijim je helikopterom povrijeđena i prebačena u mostarsku bolnicu.
29.05.2023. u 10:56
get url
text

EUFOR je u nedjelju, 28. maja u 20 sati, primio hitan poziv iz Ureda ministra odbrane Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za sanitetsku evakuaciju helikopterom planinarke koja je povrijeđena nakon pada na planinarskoj stazi Via Ferrata, na planini Velež, istočno od Mostara.

VEZANI TEKST - Povrijeđena planinarka spašena s vrleti Veleža i prebačena u mostarsku bolnicu

EUFOR "Althea" odmah je poslao spasilački helikopter s medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica gorske službe spašavanja koje su već djelovale na mjestu događaja.

Situacija na lokaciji bila je teška zbog povreda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice, saopćeno je iz EUFOR-a.

Konačno, nakon što su pripadnici gorske službe spasavanja spustili povrijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena.

Bliska saradnja između jedinica gorske službe spašavanja na licu mjesta i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom, navodi se u saopćenju.

Nakon što je povrijeđenoj pružena prva pomoć, helikopterom je u ponedjeljak ujutro prevezena u bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.