open-navfaktor-logo
search
U srcu Sarajeva
Europe House: Novo mjesto susreta će približiti građane BiH Evropskoj uniji
Ugovor o zajmu za nove prostorije "Europe House" danas su  potpisali šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.
23.09.2020. u 19:20
get url
text

Istaknuto je da će "Europe House" u Sarajevu, u historijskoj zgradi kod Vječne vatre u srcu grada, postati novo mjesto susreta kulture, akademske zajednice, umjetnika i svih građana koji žele približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

Sattler je čestitao je projektnom timu, te naglasio da je potpisivanje zvaničnog ugovora važan korak ka približavanju Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine.

- Ovo je odlična lokacija, u samom srcu grada. Evropska unija je u srcu svih građana Bosne i Hercegovine koji se žele pridružiti našoj Uniji. Vi ste dio evropskoj kulturnog i naravno geografskog prostora i jednoga dana ćete biti dio Evropske unije. Ova lokacija za naše nove prostorije u samom centru grada je pravi pokazatelj toga. Vjerujem da će ovo mjesto biti otvoreno za sve građane, studente, akademsku zajednicu i umjetnike. Bit će to pravi centar za sve građane koji žele biti dio Evropske unije i koji žele osjetiti šta to znači biti dio Evropske unije - istakao je Sattler.

Također, uručio je idejni projekt za nove prostorije gradonačelniku Sarajeva, pozivajući na bližu saradnju i uključenost u osiguravanje uspješne realizacije projekta.

Obnovljena zgrada kod Vječne vatre će tako postati trajnim domom nove "Europe House" i uprave i institucija Grada Sarajeva, nastavljajući uspješnu saradnju Evropske unije sa lokalnim upravama širom zemlje u cilju približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i omogućavanja građanima uživanje u svim prednostima punog članstva.

Skaka je naveo da Grad Sarajevo i institucije grada dobijaju trajan smještaj u toj prelijepoj zgradi u samom srcu Sarajeva.

- Više od dvije godine smo radili na realizaciji ove ideje i čestitam projektnom timu. Ovo će zasigurno biti sjedište Grada Sarajeva onako kako to on zaslužuje. Još jedna važna informacija je da smo mi prvi organ uprave u BiH koji će dijeliti krov sa Evropskom unijom. Grad Sarajevo će vrijeme koje je pred nama uložiti da postanemo dio velike zajednice Evropske unije - rekao je Skaka.

Vrata nove "Europe House" u Sarajevu bi trebala biti otvorena tokom obiljžavanja Dana Evrope, 9. maja 2021., te jačati prisustvo Evropske unije i omogućiti aktivnije učešće građana Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.