open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO FBiH
Evo ko će rješenje za penzionisanje dobiti za 60 dana, a ko će čekati mjesecima, pa i godinama
Iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje odgovarajući na pitanje federalne zastupnice Edite Mazić, zašto se ne poštuje zakonski rok za rješavanje zahtjeva za penzije, naveli su kako se kod predaje potpune dokumentacije rješenja izdaju u zakonskom roku.
29.06.2023. u 07:41
get url
text

- Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje kao javna ustanova u svom nadležnom postupanju, između ostalih, primjenjuje i Zakon o upravnom postupku FBiH kojim je propisano da kada se postupak pokreće po zahtjevu stranke, odnosno, po službenoj dužnosti, a prije donošenja rješenja nije potrebno provoditi poseban ispitni postupak, niti postoje drugi razlozi zbog kojih se ne može donijeti rješenje bez odgode, nadležni organ je dužan donijeti rješenje i dostaviti ga stranci što prije, a najkasnije u roku od 30 dana računajući od dana predaje urednog zahtjeva - objašnjavaju iz Zavoda.

Kažu da u ostalim slučajevima, kada se postupak pokreće povodom zahtjeva stranke, odnosno, po službenoj dužnosti, ako je to u interesu stranke, nadležni organ je dužan donijeti rješenje i dostaviti ga stranci najkasnije u roku od 60 dana.

- Nadležne službe ovog zavoda u postupku donošenja rješenja o ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vrlo često nailaze na sporne situacije koje nisu u nadležnosti Zavoda, a bez čijeg prethodnog rješavanja nije moguće odlučiti o ostvarivanju prava iz PIO - kažu u Zavodu.

Kao sporne situacije navode neuplaćene doprinose za PIO od poslodavca za razne periode osiguranja. Zatim, ostvareni staž kod inostranih nosilaca osiguranja, pribavljanje nalaza, ocjene i mišljenja Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog osiguranja u predmetima ostvarivanja prava po osnovu invalidnosti osiguranika.

Tu su i dokazivanje staža ostvarenog kod inostranih nosilaca, pribavljanje potvrda o stažu od nosioca osiguranja. Dokazivanje staža osiguranja koji nije evidentiran u bazi Matične evidencije ovog zavoda, pogrešno evidentirani podaci o stažu osiguranja od poslodavca, nedostavljanje potrebne dokumentacije...

- U opisanim situacijama nalazi se na hiljade podnosioca zahtjeva te trajanje postupka po njihovim zahtjevima zbog navedenih razloga traje mjesecima u određenim slučajevima i godinama - kazali su u Zavodu PIO FBiH.

Razgovarali smo i sa zastupnicom Editom Mazić.

- Odgovor iz Zavoda PIO sam dobila na tri stranice, ali i dalje mi nije jasno zašto ljudi koji predaju urednu dokumentaciju mjesecima čekaju na rješenje o penzionisanju. Takvih situacija zaista ima, evo i u mojoj porodici imam takve slučajeve - kazala nam je Mazić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.